Retransmeteu els vostres esdeveniments amb Open Broadcaster Software!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Retransmeteu els vostres esdeveniments amb Open Broadcaster Software!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Resum: 

Avui en dia hi han moltes eines que permeten retransmetre un esdeveniment via les xarxes socials o eines 2.0. Open Broadcaster Software, n'és una d'elles i es diferencia pel fet de poder fer la realització televisiva.

Xerrades, concerts, actes de cultura popular, diades castelleres, curses de muntanyes... Cada dia de la setmana podreu trobar a les agendes culturals, múltiples activitats que realitzen les entitats i associacions d'arreu del país. Mitjançant aquestes activitats, les entitats aconsegueixen captivar tot un públic que possiblement, acabin fent-se soci de la mateixa associació. Però què passa quan la gent no pot anar a les activitats que programen les entitats?

Les retransmissions per Internet són una de les solucions per la gent que no pot desplaçar-se al lloc físic de l'activitat o està a masses kilòmetres de distància. D'eines de retransmissió per Internet, n'hi han moltes i moltes estan lligades a alguna xarxa social i a la càmera del telèfon mòbil: Periscope, Facebook Live o el mateix Youtube. Mitjançant aquestes eines i un telèfon mòbil, podreu emetre en directe per la resta de gent que no pogut venir a veure la vostra activitat. Però, i si voleu millorar la retransmissió afegint més càmeres? Com ho podeu fer?

Open Broadcaster Software és una eina de programari lliure gratuïta que soluciona aquesta problemàtica. Mitjançant aquest programa, podreu connectar diferents càmeres i anar seleccionant la que voleu que es vegi via «streaming». Sense cap mena de dubte, amb aquest programa podreu fer la realització televisiva del vostre esdeveniment!

Instal·lació

Open Broadcaster Software és una eina gratuïta amb llicència de programari lliure. Té tres versions, la versió per Windows, la versió per Mac i la versió per GNU/Linux. Dins la versió per GNU/Linux, trobareu totes les instruccions per les dependències i instal·lació d'Open Broadcaster Software, per les distribucions Ubuntu, Arch Linux, Open Suse i Gentoo.

Escenes

Un cop teniu instal·lat Open Broadcaster Software, el primer que heu de fer és configurar les escenes. Les escenes són les vistes que generareu mitjançant les vostres càmeres o configuracions especials. Una escena pot contenir la vista simple d'una càmera o la vista de dos càmeres, amb la pantalla dividida per dos.

Configurar escenes a Open Broadcaster Software

Per afegir les escenes, heu d'anar a la secció de les escenes que està situada abaix de tot, a l'esquerra. Cliqueu al botó més i haureu d'entrar el nom de la escena que voleu. És recomanable entrar un nom identificador, per exemple «càmera esquerra» o «càmera dreta». Com veureu, només entrareu els noms de les càmeres i ja està. Quan tingueu les escenes i els seus orígens configurats, i la retransmissió engegada, podreu anar canviant d'escena clicant sobre el nom de cada una d'elles.

Orígens

Al costat de la secció "Escenes", trobareu la secció "Orígens". Aquestes dos seccions van lligades l'una amb l'altre. Cada escena ha de tenir, almenys, un origen. Els orígens són la font d'origen de cada escena. Aquestes poden ser:

  • Imatge.
  • Presentació de diapositives.
  • Entrada d'àudio.
  • Captura de la pantalla de l'ordinador.
  • Captura de finestra de l'ordinador.
  • Dispositiu de vídeo connectat via cable.
  • Un arxiu multimèdia.

Cada origen el podreu dividir dins la mateixa escena. Això serveix per quan voleu retransmetre una videoconferència i voleu ensenyar, a la vegada, la cara de les dos persones.

Amb l'Open Broadcaster Software, podreu dividir les escenes.

Configurar la sortida

Un cop ja teniu creades les escenes i configurats els seus orígens, heu de configurar la sortida de la emissió. Per a fer-ho, heu de clicar el botó «Configuració» que el trobareu a la dreta de tot. Allà, heu de seleccionar la secció «directe». Dins d'aquesta opció, trobareu els diferents serveis on podreu enviar la senyal. Haureu d'especificar el servei i la clau de la transmissió que us donarà el mateix servei.

configuració en directe d'Open Broadcaster Software

Heu de pensar, que per enviar la senyal al servei, haureu de tenir engegat el mateix servei i l'Open Broadcaster Software. Mitjançant la clau de la transmissió, Open Broadcaster Software li envia la senyal al servei, i el servei l'emet en directe.

Durant l'emissió

Per engegar la senyal, heu de d'engegar el servei i clicar el botó de «Inicia l'enregistrament». Un cop iniciats els serveis, ja estareu en directe. Mentre estigueu en directe, podreu anar canviat les escenes. Fixeu-vos que hi ha una secció anomenada «Transicions d'escena», on podreu especificar com voleu fer el canvi d'escena.

Les transicions es poden configurar

Quan hagueu acabat amb la transmissió, tot quedarà guardat a la ruta que està especificada a «Configuració», «Sortida», «Camí d'enregistrament».

Open Broadcaster Software, guarda un arxiu de video de la vostre retransmissió