Una wiki per la teva entitat!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Una wiki per la teva entitat!

Resum: 

El concepte wiki és molt útil per les entitats però no tothom l'utilitza. Wikispaces permet crear wikis gratuïtes sense haver-les d'instal·lar.

Nascut gràcies a un projecte que tothom ha visitat, la Viquipèdia, el concepte Wiki no acaba de disposar del seu propi terreny. El problema és que la gran majoria d'usuaris visiten la Viquipèdia per aconseguir informació, però no per aportar-ne.

Aportar informació, corregir-la, discutir sobre ella... tot això és el potencial del concepte wiki. Un concepte que per les entitats pot ser molt útil. Voleu descobrir-ho?

El concepte wiki

Wiki és un terme originari de la llengua hawaiana, que significa ràpid. Aquest mot va servir per batejar una base de dades que feia servir una comunitat de dissenyadors de moda de Portland. Mitjançant un servidor, es va crear la WikiWikiWeb perquè els dissenyadors poguessin compartir el seus patrons de disseny.

Wiki Wiki Bus

Però com es caracteritza una wiki? Una wiki és una pàgina web on els usuaris poden crear pàgines amb informació. Si un usuari veu una pàgina que creu que conté una informació errònia, o vol ampliar el contingut, pot editar la pàgina. Aquest vídeo us pot ajudar una mica a entendre aquest concepte:

Tal i com hem dit, el concepte wiki significa rapidesa ja que ajuda a què la comunicació grupal sigui molt més ràpida.

Wiki i Viquipèdia

Què va ser abans, la wiki o la viquipèdia? És possible que hagueu conegut abans la viquipèdia que el concepte wiki. Normal, ja que aquest projecte utilitza aquest concepte. Curiosament el producte va fer millorar el concepte.

El 2001 els fundadors de la enciclopèdia Nupedia, van decidir utilitzar el sistema wiki com a base de projecte Wikipedia. Per a crear la Wikipedia, van decidir crear un sistema wiki propi anomenat Wikimedia. Wikimedia és l'actual sistema que utilitzen les Wikipedies, i també el de la versió catalana, la Viquipèdia.

Sistemes Wikis

Hi han molts sistemes wikis per fer servir. Els podeu classificar en dos categories: els que heu de d'instal·lar en un servidor i els que podeu fer servir des d'una pàgina web.

Crear una Wiki amb Wikispaces

Wikispaces és una pàgina on et permet crear wikis sense necessitat d'instal·lar-les en un servidor. WikiSpaces té diversos tipus de comptes: companyies i ong's, i comptes individuals. El de companyies i ong's és de pagament, i l'individual és gratuït. Escolliu aquest compte per si voleu provar l'eina i si la veieu molt útil o és queda petita, escolliu l'opció de pagament. Registrar-vos és tan senzill com qualsevol altre web.

Un cop ja us heu registrat i heu entrat a WikiSpaces, veureu que a la part dreta superior hi ha el vostre menú. En aquest menú hi ha la icona d'una cara on podreu anar al vostre taulell. Dins el vostre taulell hi ha la opció de crear una wiki.

Crear una wiki

Si cliqueu al botó de crear una wiki, primer us farà seleccionar la categoria de la wiki i després us sortirà el formulari on haureu d'escriure el nom de la wiki. En aquest formulari, haureu de seleccionar que voleu una wiki normal.

Crear pàgines

Un cop la wiki ja està feta, veureu que automàticament entrareu a la primera pàgina. Aquesta pàgina és de prova, i podreu esborrar el contingut que ja ha fet WikiSpaces. Per a editar el contingut, heu de clicar el botó de “Editeu”.

Com veureu el contingut el podreu esborrar, escriure de nou etc.

Editar una wiki

Afegir usuaris a la wiki

Una wiki amb un sol usuari no té sentit. Per tan heu d'invitar a més usuaris perquè puguin editar els documents de la wiki. Per a fer-ho, heu d'anar al menú dret i clicar a “Membres”. Automàticament us sortirà un quadre de diàleg per invitar usuaris nous.

Crear usuaris

Crear revisions

Tal i com hem explicat el més important d'una wiki és el botó d'editar i guardar. Però les revisions també és important: ja que ens indiquen els canvis que s'han fet al document. Així es pot rectificar i saber qui ha editat el document per avisar-lo de l'error. Tots els canvis que es facin al document poden ser notificats al propietari de la wiki.

Revisions

Possibles aplicacions de la wiki a una entitat

Com heu pogut veure la wiki és un concepte prou interessant. Però quina aplicació pot tenir per una entitat? Les wikis poden ser una bona eina de presa de decisions, de planificació i de redacció. Qualsevol propòsit pot necessitar una wiki. Aquí us deixem alguns exemples:

  • La modificació dels estatuts o del règim intern d'una entitat.
  • La pluja de idees per un projecte.
  • La redacció d'un projecte.
  • Per preparar els preparatius d'un esdeveniment