Àmbit de la notícia
Internacional

16 dies d'activisme contra la violència masclista

Entitat redactora
Colectic
  • Lema en anglès dels 16 dies d'activisme
    Lema en anglès dels 16 dies d'activisme Font: The Official 16 Days of Activism Against Gender Violence Campaign (Facebook)
  • Un dels cartells de l'ONU pels 16 dies d'activisme
    Un dels cartells de l'ONU pels 16 dies d'activisme Font: SayNO - UNiTE to End Violence Against Women (Facebook)
  • Cartell de Take back the tech 2017
    Cartell de Take back the tech 2017 Font: DominemoslasTIC (Twitter)

El 25 de novembre, Dia Internacional per l'eliminació de la violència vers les dones, es va donar el tret de sortida d'una campanya internacional que anima la societat civil i les entitats a prendre partit contra la violència masclista.

Al llarg de tot el mes de novembre, diverses entitats feministes, així com universitats i administracions públiques, han organitzat esdeveniements al voltant del 25N, Dia Internacional per l'eliminació de la violència vers les dones. Un cop superada la data, les accions no paren, ja que comença la campanya internacional 16 dies d'activisme contra la violència de gènere. El 25N marca l'inici de la campanya, que s'allarga fins al 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans.

Aquesta iniciativa va néixer l'any 1991 de la mà del Center for Women's Global Leadership, institució de la Rutgers University dels Estats Units. Ara ja compta amb el suport de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Rutgers segueix liderant la campanya i proposa com a lema d'aquest any "Junts podem acabar amb la violència de gènere a l'educació!". L'ONU, en canvi, centra la campanya en el lema "Que ningú es quedi enrere: Posem fi a la violència contra les dones i nenes", fent-se ressò del principi fonamental de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Participa a través de les xarxes socials!

Es pot participar en les diverses campanyes que s'engeguen al voltant dels 16 dies d'activisme tant acollint activitats físiques com fent soroll a les xarxes.

Des de la campanya UNiTE de la Secretaria General de les Nacions Unides per acabar amb la violència contra la dona, per exemple, animen a compartir fotos, missatges i vídeos mostrant com és viure sense violència masclista. Cal mencionar els seus comptes (Faceook o Twitter) i emprar les etiquetes #orangetheworld i #16days.

Aquest últim és l'etiqueta oficial de la campanya. Rutgers, donant resposta al seu lema de 2017, també en fa servir #EndVAWG.

En el marc d'aquesta crida a l'activisme, també es desenvolupa la iniciativa Take back the tech! (Dominem la tecnologia!), que anima a prendre el control de la tecnologia i la xarxa per compartir històries transformadores. Fa una crida per girar la vista enrere per veure com ha evolucionat el moviment feminista des dels anys 90 fins a l'actualitat. Com es veu aquesta línia de temps? Quines han estat les agitadores? Quins són els moments clau? Qui no ha estat reconeguda? Són algunes de les preguntes que planteja i convida a donar resposta amb el hashtag #memoriafeminista.

Totes aquestes organitzacions i iniciatives tenen clar que el treball per una societat sense violència masclista no es pot limitar a un sol dia i animen la ciutadania i el teixit associatiu a seguir desenvolupant accions per conscienciar al voltant d'aquesta lluita.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari