Àmbit de la notícia
Internacional

Agreujament de la violència a Colòmbia: nou massacres contra la població civil durant l'agost

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • A Cali van ser assassinats cinc joves afrodescendents el passat 11 d'agost.
    Font: Naldo Universe - CC
  • Els indígenes de Colòmbia tenen sistemes de salut intercultural.
    Els indígenes de Colòmbia tenen sistemes de salut intercultural. Font: Clara Avila
  • Les comunitats indígenes estan en confinament preventiu.
    Les comunitats indígenes estan en confinament preventiu. Font: Clara Avila

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia alerten de la greu situació de drets humans en la que es troba el país sud-americà, i condemnen els constants atacs a la població civil les darreres setmanes.

Preocupació. És la paraula que utilitzen des de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia per expressar com viuen la situació que pateix el país sud-americà després de l'agreujament dels episodis de violència, en forma de massacres, contra població civil durant les darreres setmanes. L'organització alerta de la vulneració dels drets humans que pateix el país i rebutja, de manera contundent, els nombrosos assassinats perpetrats.

Des de principi d'any, i segons dades oficials de les Nacions Unides, s'han registrat unes trenta-tres massacres, el que suposa una mitjana d'una massacre per setmana. La situació, però, s'ha intensificat de manera alarmant aquest últim mes, registrant un total de nou massacres al llarg del territori nacional, amb quaranta-cinc persones assassinades. Les massacres, a més, s'han produït enmig d'un preocupant augment exponencial de casos de coronavirus al país.

Dorys Ardila, membre de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, posa sobre la taula diverses situacions per poder explicar la dramàtica situació. L'augment de massacres es dona en un context d'elevada persistència d'estructures paramilitars, relacionats amb els càrtels, a territoris on les extintes FARC tenien presència i on els seus antics membres estan en ple procés de reincorporació. "Han començat operacions d'extermini en aquests antics combatents de la guerrilla de les FARC", explica Ardila.

D'altra banda, aquests grups busquen apropiar-se de terres i evitar el desenvolupament de processos col·lectius com la substitució voluntària de cultius il·lícits, el que fa que defensors de drets humans, pagesos, líders comunals, sindicals, representants de comunitats indígenes i afrodescendents, s'hagin convertit en els seus principals objectius, silenciant així les seves denúncies.

Ardila assenyala també que en la darrera setmana s'han començat a assassinar joves. "El moviment estudiantil i grups de joves que lideren comunes o barriades populars de ciutats com Medellín, Bogotà o Bucaramanga, han promogut processos de construcció de la veritat i la pau amb projectes alternatius", explica la membre de la Taula.

No obstant això, no és possible conèixer que està passant, ja que el govern no ha iniciat cap investigació per saber què està passant a Colòmbia. "Tenim més 750 líders assassinats, i fins a aquest moment no tenim investigació per part de la fiscalia general de la nació, ni cap entitat de l'estat que ens digui per què passa això o si hi ha algun responsable que estigui detingut per aquesta situació", denuncia Dorys.

Pots llegir el comunicat íntegre en aquest enllaç.

Crida urgent de la Taula

Des de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia es fa una crida urgent al president del govern colombià, Ivan Duque, per avançar en mesures urgents que aturin l’onada de massacres i violència d’aquests últims mesos i garanteixin de manera efectiva els drets de les persones i comunitats afectades. L'organització considera urgent l’adopció d’una política pública que respecti i garanteixi de manera efectiva els drets humans al país.

L'entitat també demana impulsar les investigacions necessàries, de manera exhaustiva, efectiva i independent, en relació amb els responsables materials i intel·lectuals de les massacres. Així mateix, consideren que s'ha d'avançar en la implementació integral de les mesures previstes a l’Acord de Pau, especialment les relatives a la Reforma Rural Integral, així com aprofundir en mesures de prevenció i protecció individuals i col·lectives que siguin integrals, efectives i que garanteixin la vida de les persones defensores. 

"Instem a entitats catalanes, de l'Estat espanyol i de la Unió Europea, així com d'altres internacionals com les Nacions Unides, a posar l'ull en el govern d'Ivan Duque i exhortar a l’Estat colombià a garantir de manera integral els drets humans al país", manifesta Ardila.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari