AI denuncia violacions a les segrestades de Boko Haram per part de l’exèrcit nigerià

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: Amnistia Internacional
Font: Amnistia Internacional
 Font: Amnistia Internacional
Font: Amnistia Internacional
 Font: Amnistia Internacional
Font: Amnistia Internacional

AI denuncia violacions a les segrestades de Boko Haram per part de l’exèrcit nigerià

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

Amnistia Internacional denuncia que milers de noies prèviament segrestades pels jihadistes de Boko Haram han estat torturades i violades pels seus ‘rescatadors’ de l'exèrcit nigerià a canvi de menjar.

“La gent es mor, sempre hi ha un enterraemnt, un enterrament, un enterrament. Estava pensant que un dia potser seria el meu”, explica una de les refugiades que va arribar a un camp satèl·lit de la localitat de Dikwa el passat 2017.

Segons l’informe titulat They betrayed us’ d’Amnistia Internacional, milers de dones i nenes nigerianes segrestades pel grup islamista Boko Haram han experimentat abusos sexuals per part de soldats nigerians i agents civils que lluitaven contra Boko Haram des del 2009.

L’informe d’Amnistia recopila més de 50 entrevistes a noies que expliquen com l’exèrcit nigerià i la Força Especial Conjunta civil van desplaçar-les a camps de refugiats perifèrics on les obligaven a ser les seves ‘nòvies’, d’aquí el títol de l’informe ‘ens han traït’.

Les dones i nenes han patit abusos sexuals, tortura i violacions a canvi de menjar. La majoria de dones ja havien estat separades del marit o havien perdut familiars a mans de Boko Haram, que aspira a governar la part musulmana de Nigèria des de fa 3 anys.

Segons les entrevistades, a Bama morien de gana i malalties entre 15 i 30 persones cada dia, i les xifres són similars als centres de detencions i altres camps perifèrics com Giwa.

Entre el 2015 i el 2016, només al camp de l’hospital de Bama, al nordest de Nigèria, van morir centenars de dones, i el nombre de morts només va començar a disminuir amb l’arribada d’ajuda internacional.

La corrupció generalitzada a Nigèria dificulta que la distribució d’aliments sigui adequada, perquè els béns procedents d’ONGs internacionals i del mateix govern de Nigèria sovint no arriben als camps.

Amb el president Muhammadu Buhari al capdavant, les autoritats nigerianes s’han compromès a investigar els casos de violència sexual i mortalitat per inanició i malalties als camps satèl·lits on es troben les noies segrestades per Boko Haram, però de moment no ha complert.

Algunes noies, forçades a casar-se amb els jihadistes que les van segrestar, expliquen a l’informe que Boko Haram va executar les seves famílies davant d’elles. Amb la retirada jihadista, però, la violència i l’abús van continuar.

Tot i que Amnistia Internacional ha presentat les conclusions de l’informe a les autoritats nigerianes, aquest tampoc no ha tingut resposta per part dels membres del govern. Com podeu veure en aquest vídeo, el passat 30 d'octubre del 2017, un grup de nigerianes van presentar les seves queixes personalment al govern de Nigèria.

Afegeix un comentari nou