Àmbit de la notícia
Internacional

Almenys 17 països recluten menors soldats

  • Nen soldat. Imatge CC BY-NC-ND 2.5 ES de: http://igualdad3000.blogspot.com.es

El reclutament de nens i nenes soldats continua sent una realitat a països com Afganistan, Somàlia o Iemen, on els menors participen activament als conflictes armats. Ara se'l ha sumat Mali. Per evitar-ho, no n'hi ha prou amb exigir programes de reinserció per als menors, també cal pressionar els governs occidentals perquè no venguin armes.

"Estudiava amb altres 23 alumnes amb un mestre alcorànic. Fa dos mesos, el nét del meu mestre ens va vendre als islamistes i ens vam unir a un grup d'altres 14 joves que portaven armes. Al principi em van enviar a treballar a la cuina". Aquest és el testimoni d'un noi soldat de 16 anys de Mali, que també descriu el seu entrenament per al combat i com l'obligaven a ingerir el que semblaven ser drogues: "Ens ensinistraven per disparar apuntant al cor o als peus. Abans del combat, havíem de menjar arròs barrejat amb una pols blanca i una salsa amb una pols vermella. També ens posaven injeccions. A mi me'n van posar tres. Després d'aquestes injeccions i de menjar l'arròs barrejat amb la pols, em convertia en un vehicle de motor, podia fer qualsevol cosa pels meus amos. Veia als nostres enemics com si fossin gossos i l'únic que hi havia a la meva ment era disparar contra ells".

Aquest no és un cas aïllat, ni a Mali ni a d'altres països en guerra. No es coneixen xifres exactes del nombre de menors soldats al món, però es calcula que podrien ser uns 300.000. Quant als països, segons dades de Nacions Unides, el 2012 es reclutaven nens i nenes soldats en almenys 17 països com Afganistan, Sudan, República Democràtica del Congo, Mali o Iemen.

Coincidint amb el Dia Internacional contra el reclutament de nens i nenes soldats, que se celebra el 12 de febrer, Carlos Sanguino, responsable del treball sobre menors d'Amnistia Internacional, assenyala que, encara que en alguns països com Sierra Leona s'han fet avenços, "hem de lamentar el retrocés que suposa l'augment del nombre de països que recluten menors soldats".

Cada dia milers de nens i nenes participen en conflictes armats, són utilitzats per cometre atrocitats i pateixen maltractaments, vexacions, violacions o es converteixen en testimonis d'assassinats. No sempre participen directament en els combats, també se'ls assignen funcions de suport que els exposen a enormes riscos com ser portadors de soldats ferits, de munició, ser espies o missatgers i, de vegades, esclaves sexuals.

 

 

 

 

El 12 de febrer és el Dia Internacional contra el reclutament de nens i nenes soldats i diverses ONG i organitzacions que lluiten a favor dels drets humans fan una crida a la ciutadania perquè actuï i signi en contra del reclutament de menors, així com perquè pressioni els seu govern perquè deixi de vendre armes a països que utilitzen nens i nenes soldats.

Què pots fer tu?

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari