Amnistia Internacional publica l'informe anual dels Drets humans documentant 160 països

Amnistia Internacional publica l'informe anual dels Drets humans documentant 160 països

Resum: 

L'organització qualifica la resposta global a les atrocitats comeses pels estats i els grups armats d' «ineficaç i vergonyosa».

Amnistia Internacional (AI) posa de manifest que el 2014 tot i haver-hi avenços en determinades àrees, la situació de moltes persones respecte als seus drets humans ha empitjorat.

L'estudi inclou un una anàlisi individual dels 160 països fent testimoni dels sofriments de moltes persones. També hi ha el reflex de moviments pels drets humans, avenços que s'han dut a terme en determinades àrees i previsions per a l'any vinent.

En primer lloc, l'informe posa de manifest que els drets humans encara es violen freqüentment, tal com es mostra en aquesta infografia. Per exemple, es calcula que el 2014, més de 3.400 persones han perdut la vida ofegades al Mar Mediterrani intentant arribar a Europa, 4 milions de refugiats han fugit del conflicte de Síria i com a mínim 35 països han patit abusos de grups armats.

«L'any 2014 va ser catastròfic per a milions de persones atrapades en la violència. La resposta global als conflictes i als abusos comesos per l'Estat i grups armats ha estat vergonyosa i ineficaç. Mentre la gent patia una escalada d'atacs brutals i repressió, la comunitat internacional ha deixat molt a desitjar» ha afirmat Salil Shetty, secretari general d'AI.

Tot i això, s'han fet avenços durant el 2014, un d'ells és que després de més de vint anys de campanya, el 2014 va entrar en vigor el Tractat sobre el Comerç d'Armes, limitant les transferències internacionals d'armes i municions, firmat per 130 països i ratificat per 62. En el cas que sigui aprovat, aquest tractat pot contribuir a salvar la vida de moltes persones.

De cara a les previsions pel 2016, AI insta que, llevat que els dirigents del món prenguin mesures, les perspectives dels drets humans seran fosques. S'espera un augment del poder dels grups armats no estatals, entre els quals el grup autoanomenat Estat Islàmic.

En l'àmbit nacional, AI fa palès que el govern central segueix la tendència global de retallades a la llibertat d'expressió i reunió a través de diverses iniciatives legislatives.

Per acabar, Salil Shetty fa una crida als dirigents mundial a «prendre mesures immediates per evitar una crisi global imminent i apropar-nos un pas més cap a un món més segur on drets i llibertats estiguin protegits».

Es pot accedir a l'informe complet aquí.

Afegeix un comentari nou