Antonio Pérez: “És gratificant saber que amb la teva acció els infants de l’orfenat de Katmandú es veuran afavorits”

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Antonio Pérez: “És gratificant saber que amb la teva acció els infants de l’orfenat de Katmandú es veuran afavorits”

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El projecte Help Nepal Know Yourself consisteix a ajudar en la reconstrucció d’un orfenat de Katmandú. Un argentoní, l’Antonio Pérez, i un mataroní, en Luis Franco, són les persones que han tirat endavant la iniciativa solidària.

Ajudar en la reconstrucció de Bal Mandir, un orfenat de Katmandú (Nepal). Aquest és l’objectiu del projecte “Help Nepal, Know Yourself”, una iniciativa solidària engegada per l’argentoní Antonio Pérez i el mataroní Luis Franco. El projecte vol bàsicament ajudar a la infància d’aquest orfenat i totes les accions es faran a través de l’ONG Creative Nepal, d’àmbit local, i que compta amb membres professionals que abans havien sigut beneficiaris del mateix orfenat.

Després del terratrèmol que va assetjar el Nepal el passat 25 d’abril del 2015, els dos emprenedors maresmencs han volgut participar voluntàriament en les tasques de reconstrucció i de manera autogestionada han finançat el projecte, però no les despeses personals, que aniran a càrrec d'ells. Entre les seves tasques destaquen l’aportació de material, l’atenció de les necessitats sanitàries dels infants i l’ajuda a través de donacions recollides.

L’Antonio Pérez és un enginyer industrial llicenciat per la Universitat Politècnica de Catalunya. En aquesta entrevista, ens explica com va néixer la idea, quins són els objectius, quin suport han rebut i les sensacions que els provoca aquest viatge solidari.

1. En què consisteix el projecte? A quina zona de Nepal aneu?

El projecte consisteix en l’ajuda per a la reconstrucció de Bal Mandir, un orfenat de Katmandú (capital del Nepal), destruït durant el terratrèmol del 2015. Aquesta reconstrucció requereix una inversió molt important de diners, fet que dificulta molt la seva realització. Per tant, l’ajuda econòmica que puguem arribar a donar serà més aviat per satisfer necessitats bàsiques que avui en dia no estan garantides pels nens i nenes de l’orfenat.

L’altre objectiu clar d’aquest projecte és millorar l’estat de salut i benestar dels nens que allà hi viuen i en un futur, quan aquestes necessitats bàsiques estiguin garantides, treballar per la seva educació i integració a la societat.

2. Com va néixer la idea?

La idea neix d’un sentiment d’estima i passió pel Nepal, per les seves increïbles muntanyes i per tota la seva cultura i societat. Neix també gràcies a les ganes que hem tingut, tenim i hem tingut sempre d’ajudar a la gent que més ho necessita.

En el nostre cas, hem tingut la gran sort de fer realitat la nostra idea gràcies, en part, a una companya de feina d’en Luis, que té una nena adoptada d’aquest mateix orfenat. Ell mateix havia sigut professor a Barcelona d’aquesta nena, i conseqüentment, la seva companya ens ha facilitat els contactes del Nepal. En concret, els contactes són de l’equip organitzatiu de l’ONG Creative Nepal, als quals coneixen personalment.

Et pots fer a la idea de la facilitat per dir: “Endavant, lluitem per aquesta causa i anem-nos-en cap al Nepal a fer realitat el nostre somni”.

3. Com us heu finançat?

Amb la venda de samarretes fetes per nosaltres i amb la realització d’un Festival Benèfic al Parc Central de Mataró, que volem repetir l’any vinent. S’ha de dir que el finançament del viatge i l’estada al Nepal anirà a càrrec personal. Això vol dir que tots els diners aconseguits amb les samarretes com amb el dia del Festival aniran íntegrament a millorar les condicions de vida dels nens i nenes de l’orfenat.

4. Quines persones o entitats us ajuden en el vostre procés d'arribada i acollida?

L’ONG Creative Nepal canalitzarà tots els projectes que durem a terme a l’orfenat. El fet de tractar-se d’una ONG on les persones membres són antics beneficiaris de l’orfenat, li dóna un gran valor afegit al nostre projecte. Això vol dir que treballem amb persones que han viscut en condicions similars a les persones orfes d’avui en dia i saben perfectament el que els nens necessiten.

5. Quins són els vostres objectius amb el projecte?

Ajudar, somiar que un món millor i més solidari és possible. Cap aspecte material és més important que una persona i vivim en un món en el qual estem valorant el contrari. A nivell personal, és molt gratificant saber que no tot el que fas ho fas per diners i que amb la teva acció altres persones es veuran afavorides, inclús, perquè no dir-ho, podem arribar a salvar vides, a donar esperança a qui no la veu. Complint aquest objectiu, serem eternament feliços.

6. Què esperes d'aquest projecte solidari abans de marxar?

És una bona pregunta: moltes coses i a la vegada cap. Volem que tot surti bé i que puguem crear una línia de col·laboració per continuar ajudant en el futur des de casa, amb connexió constant amb el Nepal.

En termes emocionals, serà tot un repte personal i una experiència increïble, on comprovarem si tenim o no la fortalesa suficient per encaixar tot el que veurem al Nepal: nens i nenes que cada matí que es lleven no tenen garantides necessitats tan importants com un plat a la taula o un sostre en condicions mínimes on dormir.

A més, com bé diu el nom del nostre projecte “Help Nepal, Know Yourself”, aquest viatge amb objectius solidaris d’ajuda a la gent del Nepal ens ha de servir per replantejar-nos l’existència, per relativitzar els nostres problemes quotidians, i en definitiva, per ajudar a conèixer millor el nostre propi interior.

7. Quin suport heu rebut?

Abans de respondre aquesta pregunta, m’agradaria fer una reflexió. Molta gent amb la qui parlem i els hi expliquem el nostre projecte, es queden aclaparats. Hem sentit frases com: “És impressionant el que feu” o “Sempre he volgut fer això, però mai he fet el pas”, són típiques.

Tot i això, ens hem adonat que és molt fàcil donar suport verbal, però molt diferent rebre’l amb fets. Per tant, ens hem adonat que vivim en una societat acomodada, però no tot és negre, ni de bon tros. Hem rebut ajuda totalment desinteressada, sobretot pel Festival Benèfic al Parc Central de Mataró. Estem immensament agraïts a totes aquelles persones i entitats que de veritat ens han donat un cop de mà. D’una banda, algunes empreses i entitats ens han ajudat a nivell de material, d’altres en la col·laboració pels diferents actes del festival i també amb la donació de productes. D’altra banda, ens hem sentit una mica desatesos pel que fa a l’Administració Pública i autoritats.

M’agradaria fer especial menció a tots aquells amics, familiars i voluntaris totalment desinteressats que ens varen ajudar a tirar endavant el citat festival benèfic.

8. Com podran les entitats de Catalunya seguir la vostra tasca al Nepal? A través de quins canals?

Ens poden trobar a la pàgina de Facebook “Help Nepal, know yourself”, o també a la pàgina web. En ambdós portals anirem informant de tot el projecte allà al Nepal.

Afegeix un comentari nou