Barcelona, candidata a Capital Europea del Voluntariat 2014

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Barcelona, candidata a Capital Europea del Voluntariat 2014

Resum: 

La ciutat opta a aquesta iniciativa del Centre Europeu de Voluntariat (CEV), per reconèixer la realitat solidària de Barcelona i del país, i per explicar la idea catalana del voluntariat.

Actualització: Les ciutats candidates són, finalment: Barcelona, Guimarães (Portugal), Laval (França) i Rennes (França).

La proposta de la xarxa CEV s'emmarca en les accions de l'Any Europeu de la Ciutadania 2013. La candidatura barcelonina ha estat recollint aquests últims dies adhesions d'entitats barcelonines i d'àmbit català (25 xarxes o organitzacions ja donen suport a la candidatura, i el número creix), per tal de donar més força a l'opció. La candidatura la gestiona Participació Ciutadana i Associacionisme de l'Ajuntament de Barcelona, que té el suport de la direcció general d'Acció Cívica i Comunitària del departament de Benestar Social i Família (membre associat al CEV), i de la Federació Catalana del Voluntariat Social, i de la Federació d'Associacions de “La Caixa”, membres també del CEV.

L'Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa i l'Any Europeu de la Ciutadania 2013 són els grans marcs de la iniciativa de la capitalitat europea del voluntariat

Hem sentit dir, o afirmat o constatat en moltes ocasions que Catalunya és un país on el voluntariat i l'acció ciutadana social, cultural, ambiental i de cooperació té un arrelament fort i que ve de lluny. L'activitat de les entitats civils, quantitativa i qualitativament, i la seva força, vitalitat i diversitat, són indicatius actuals que permeten afirmar-ho de nou. El voluntariat es pot trobar, en les seves diferents formes i models, a molts punts de la geografia europea. Una de les tasques principals del CEV ha sigut des de la seva fundació el foment de polítiques nacionals i europees de suport al voluntariat i a la societat civil organitzada arreu d'Europa. Un dels seus objectius prioritaris dels últims anys va ser aquest foment a països de l'ex-òrbita soviètica, països dels quals ara hi ha una important representació al CEV. Itàlia (10) i Espanya (14) són, però, els estats amb més organitzacions membres del Centre. 81 organitzacions de 30 països en són membres.

El 3 d'octubre 2013, durant una de les trobades periòdiques del CEV, en aquesta ocasió a Sarajevo, Bòsnia Hercegovina, es sabran els ens locals que han optat a ser candidats. El jurat, format per 10 representants de membres de la xarxa, donarà a conèixer la ciutat escollida el Dia Internacional del voluntariat, el 5 de desembre de 2013.

Mirades al CEV: vídeo produït pel CEV, sobre una trobada de la xarxa a Berlín, octubre 2011 (Volunteering and Active Citizenship: Two Sides of the Same Coin?):

Presentació de la candidatura (30 de setembre):

(A càrrec del comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí, i el director General d’Acció Cívica i Comunitària del departament de Benestar Social i Família, Ramon Terrassa)

Afegeix un comentari nou