Carme Sureda: ''El voluntariat és una peça important per la seva sensibilitat amb els valors de l’entitat en resposta a una societat solidària i compromesa''

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Carme Sureda: ''El voluntariat és una peça important per la seva sensibilitat amb els valors de l’entitat en resposta a una societat solidària i compromesa''

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Carme Sureda, gerent de l'associació Aprodisca, ens explica quina és la missió de l'entitat, quina ha sigut la seva evolució i quin paper juga el seu voluntariat.

Quina és la missió de la vostra entitat?

Som una entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública creada el 1986 i la nostra missió és la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, amb malaltia mental i/o amb risc d’exclusió social. A l'associació potenciem el seu desenvolupament social, laboral i lúdic, mitjançant una intervenció de gestió educativa i formativa de caràcter inclusiu. També garantim les condicions d’igualtat d’oportunitats i participació social oferint serveis terapèutics, laborals, residencials i d’oci amb suports individualitzats, sempre seguint uns criteris d’eficiència i eficàcia.

Quina és la realitat que teniu al vostre entorn immediat?

Evidentment no ens escapem de la crisi que hem sofert durant aquests últims anys. A això li hem de sumar les retallades en el sector social, la manca de subvencions i el copagament en referència a la llei de la dependència. L’efecte deslocalitzador d’empreses de la Conca ens ha afectat amb l’eliminació de treballs de manipulats industrials que realitzàvem al taller. En conseqüència, l’any 2008 sorgí la necessitat de diversificar i ampliar les nostres línies de treball, amb la introducció d’un nou projecte que prenia el nom d’Hortus Aprodiscae. Aquest nou projecte estava dedicat al cultiu, l’elaboració i la comercialització de productes ecològics propis, amb identitat territorial i sobretot creat per garantir els llocs de treball.

Aquest any 2015 estem treballant en un nou projecte innovador basat en una tecnologia provada a nivell europeu i premiada per l’ONU el 2013 per a la millora de la vida de les persones. Es tracta d’un servei de teleassistència mòbil amb unes prestacions adaptades a les necessitats de les persones grans, amb dependència i/o discapacitat i que amplia de manera notable el nostre servei d’Ajuda a domicili (SAD) ja existent a la nostra entitat des de fa dos anys.


Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Històricament la nostra entitat es va aixecar gràcies al voluntariat de pares, mares, familiars i amics que van dedicar moltes hores de treball quan tot estava encara per fer. Actualment disposem de 17 voluntaris que col·laboren amb nosaltres, alguns d’ells familiars i professionals com persones de la societat civil, donant suport al servei de lleure, al de la llar i un voluntari que dirigeix la nostra Coral.

El voluntariat és una peça important per la seva sensibilitat amb els valors de l’entitat en resposta a una societat solidària i compromesa. Sovint pensem només amb el voluntariat social sobretot amb l’espai de lleure, però hi ha diferents tipologies de participació, com és el cas d’una empresa que col·labora amb el desenvolupament del projecte d’ampliació dels nostres habitatges tutelats.

Per tant, s’entén que el ventall és molt més ampli del que aparentment es pot pensar. Nosaltres des de la nostra entitat volem contribuir clarament al creixement d’aquest fenomen social, perquè creiem plenament amb una societat amb valors i implicada.


Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Creiem que són sensibles a la nostra tasca i que, per tant, de manera altruista i gratuïta comparteixen el seu temps lliure amb nosaltres, sobretot amb les persones amb discapacitat, contribuint així al desenvolupament social del nostre entorn per un món més just i solidari.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

S’han aconseguit moltes fites des dels nostres inicis fins ara, aconseguint la igualtat d’oportunitats per a tothom. Volem ser un referent en el sector social amb autosuficiència i eficiència. Encara queda molt per fer, i com que la vida és dinàmica nosaltres ens adaptarem a les necessitats de la nostra realitat i lluitarem per assolir-ho amb la il·lusió i motivació suficient per fer-ho, perquè el més important són les persones i la seva qualitat de vida, mitjançant la seva integració social i laboral.

Tant de bo, no fos necessari que existissin entitats com la nostra, perquè això voldria dir que s’ha assolit la màxima inclusió social a la societat, i per tant, la inserció laboral deixaria de ser una excepció i es convertiria en quelcom integrat dintre dels processos de recursos humans de les empreses.

Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?

Sens dubte, un dels moments més significatius de la nostra entitat ha estat el projecte europeu “EMPLEO-HORIZON - Inserció a la Conca de Barberà” de l’any 1998 en que reflecteix tot el treball que va fer possible la cristal·lització d’un somni, un somni fet realitat aconseguint la inclusió de persones a l’empresa ordinària i que fou el tret de sortida a la inserció laboral fins a l’actualitat.

Afegeix un comentari nou