Àmbit de la notícia
Internacional

Cinc persones migrants expliquen la seva història a través del telèfon mòbil a '#Boza'

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L'Aminata és una de les cinc protagonistes del curtmetratge.
    Font: Aminata
  • Cartell del curtmetratge resultant del projecte 'The Selfie of Migration'.
    Cartell del curtmetratge resultant del projecte 'The Selfie of Migration'. Font: Open Cultural Center
  • El curtmetratge reflexiona sobre les experiències que viuen els migrants per travessar les fronteres.
    El curtmetratge reflexiona sobre les experiències que viuen els migrants per travessar les fronteres. Font: Open Cultural Center

El curtmetratge, que s’estrena el 3 de març, és el resultat del projecte ‘The Selfie Migration’ d’Anna Surinyach i Severine Sajous, amb Open Cultural Center, un projecte guardonat amb la beca Devreporter.

Alhassane, Aminata, Mamadou, Mariam i Yahya. Són els noms dels cinc protagonistes de '#Boza', un curtmetratge dirigit escrit i produït per Anna Surinyach i Severine Sajous que explica la història i experiències que viuen les persones migrants a través del telèfon mòbil dels seus protagonistes. El curtmetratge és el resultat del projecte de les dues periodistes 'The Selfie of Migration' amb el qual Open Cultural Center va ser guardonat amb la beca Devreporter, una iniciativa de Lafede.cat.

Surinyach manifesta que amb el projecte "preteníem explicar els processos migratoris a partir de les imatges que ells generen a través dels telèfons mòbils, i el producte final és el curtmetratge". 

Entendre millor els processos migratoris

Per a la periodista catalana, '#Boza' és una reflexió de l'ús que fan de la imatge, del que comparteixen per xarxes socials, d'allò que no comparteixen, el que envien als familiars, etc. per entendre millor qui són ells i com funcionen aquests processos migratoris. Surinyach també creu que és una reflexió sobre la gent que desapareix al Mediterrani. "És una denúncia de la invisibilització i la poca inversió i recerca que hi ha per recuperar aquestes persones, així com la poca ajuda perquè les famílies puguin identificar els seus éssers que han mort durant les rutes", manifesta.

La periodista explica que el projecte va néixer, entre d'altres coses, després de veure com les seves fotografies anaven acompanyades a les portades de diaris amb missatges contraris als que ella volia expressar quan fotografiava l'arribada de migrants a les costes del sud d'Espanya. "Estàvem intentant denunciar la injustícia que viuen aquestes persones, que arrisquen la seva vida per arribar aquí", assenyala, "així que vam pensar d'unir forces amb la Severine per crear un projecte on s'expliquessin aquests processos a partir de les imatges que gravaven les mateixes persones". 

El significat de 'Boza'

El títol del curt, '#Boza', tal com assenyala Surinyach és una paraula que utilitzen moltes de les persones migrants quan travessen les fronteres. "Al curt també s'explora l’origen d'aquesta paraula, que molts diuen que vol dir 'victòria' en una llengua africana, però no queda clar", assenyala la periodista. "És una paraula que utilitzen molt, però tothom li dóna la seva interpretació", afegeix Surinyach. 'Boza', que alguns la relacionen amb el concepte de llibertat, és utilitzada sobretot pels migrants que vénen de l'Àfrica subsahariana.

'#Boza' s'estrenarà el 3 de març a les 19 h. al Pati Llimona de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari