Com l’associacionisme celebra Sant Jordi al món?
Comparteix
Diferents grups de catalans i catalanes residents a altres països organitzaran nombroses activitats associatives durant el 23 d’abril de 2017.
El dia 23 d’abril és el Dia Mundial del Llibre de la UNESCO i Sant Jordi, una festa representada pel llibre i la rosa en la qual els carrers s’omplen de paradetes on comprar el darrer best-seller o roses de diferents colors per regalar. Aquesta tradició ha traspassat fronteres i actualment també se celebra a diferents ciutats del món, indrets on resideixen milers de catalans i catalanes que bé estudien o treballen fora de casa, o bé viatgen pel planeta i coincideixen amb el dia de la literatura a Catalunya.
En els darrers anys, 150 esdeveniments organitzats per voluntariat a 50 països han portat la festa de Sant Jordi a ciutats com Cotlliure, Zuric, Cracòvia, Bahia Blanca, Ciutat de Mèxic, Tòquio o Londres. Amb la col·laboració dels casals i centres culturals, de les associacions de catalans i catalanes, de llibreries, biblioteques i associacions locals de les diferents ciutats, de l’Institut Ramón Llull i de Turisme de Catalunya s’han organitzat diferents activitats com concerts, representacions teatrals, conferències, intercanvi de llibres, etc., per commemorar la Festa del Llibre. En aquesta tasca les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya també hi han tingut un paper important.
Aquestes activitats formen part de la campanya #BooksAndRoses, una iniciativa amb pàgina web pròpia i també present a diferents xarxes socials on tothom pot difondre i compartir les seves experiències durant la Diada de Sant Jordi i explicar la seva passió per la literatura, els llibres i la lectura. La mateixa pàgina web és gestionada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), i gràcies a l’editora nord-americana Liz Castro, l’any 2013 es va iniciar aquesta idea de crear un espai on agrupar tots els esdeveniments vinculats al llibre i a la rosa al voltant del 23 d’abril.
Per l’ocasió s’han dissenyat diferents materials gràfics com una imatge de felicitació, un flyer en diferents idiomes, un avatar, un marc de fotos, plantilles de cartells d’esdeveniments i logos de #BookAndRoses. Els materials són públics i es poden reproduir i personalitzar segons afirmen al mateix web. A més, afegir un esdeveniment a la pàgina web és fàcil: només s’ha d’aportar la informació de l’acte, la informació de contacte i la informació sobre l’organització omplint un senzill formulari.
A través d’un mapa interactiu es poden veure els esdeveniments creats. El país del món que més celebrarà Sant Jordi són els Estats Units, amb fins a 9 esdeveniments repartits a ciutats Houston, Los Angeles, Washington D.C o Nova York. Li segueix ben de prop Alemanya, que de moment ja té 7 esdeveniments registrats a Stuttgart, Hamburg, Colònia o Berlín, actes que inclouen des d’un concert al districte de Botnang (Stuttgart), fins a una paella amb jocs florals i espectacle per a grans i petits a Colònia. Europa és el continent que més actes acollirà, seguit per Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. A Àsia només Japó celebrarà Sant Jordi i a l’Àfrica i a Oceania no hi ha cap esdeveniment creat.
Amb tot, associacions com el Casal Català de Quito, els Amics de Catalunya a Itàlia, el Casal Català de Brussel·les o els Catalanets de Berlín fan possible que cada 23 d’abril Sant Jordi es pugui viure a diferents ciutats del món. Tot això, amb la col·laboració de persones voluntàries que ho fan possible i de la comunitat catalana que s’implica per fer de Sant Jordi un dia especial i diferent, sigui a Catalunya, o a qualsevol altre racó del món.
Afegeix un nou comentari