Coneixem la Plataforma Social?

 Font:
Font:

Coneixem la Plataforma Social?

Resum: 

L’entitat és Social Platform, la xarxa de la societat civil a nivell europeu que fa pressió per una Europa amb més justícia social i democràcia participativa des del nivell continental fins al nivell local. Aquesta presentació us permetrà descobrir aquesta entitat, les seves àrees d’actuació, la seva relació amb Catalunya, els reptes de cara a 2015 i com participar. També ens recorda que el 2011 ha estat declarat l'Any Europeu del Voluntariat.

Qui és?

La Plataforma Social (SP), creada al 1995, és una de les vuit xarxes presents a Brussel·les i reconegudes per la Comissió Europea com a contrapart representativa dels moviments de la societat civil. Cada xarxa és distingeix per el seu sector d’actuació: cultura, medi ambient, educació, desenvolupament, drets humans, salut pública, social i gènere.

SP és una de les xarxes més actives; agrupa més de 40 ONG, federacions i xarxes que amb els seus respectius membres tenen una forta capacitat de mobilització en temes comuns. Entre les entitats membres, moltes ens són familiars, com l'oficina europea de Creu Roja, Caritas Europa, xarxes en els àmbits de la discapacitat, la gent gran, joves, dones, Save the Children Europa, o la Xarxa Europea contra la Pobresa (EAPN).

Podríem definir la plataforma social com una xarxa de xarxes. La SP es sosté amb una subvenció de la Comissió Europea, les quotes de les ONG sòcies i amb ajuts per projectes concrets. Ara mateix hi treballen 8 permanents.

En quin àmbit i com treballa?

Tres són les grans línies en què treballa

  • Monitoritzant les polítiques socials europees, a través la tasca de lobby que li atorga el grau de representativitat de les xarxes membres
  • Tasca de sensibilització estretament lligada a la tasca de pressió. Per exemple, una de les darreres campanyes, “pobresa zero”
  • L'establiment de polítiques de immigració basades en els drets humans, i la denúncia de l'allunyament de les polítiques de cohesió social.

Com?

Un exemple de mobilització és la reacció com a xarxa que aquests dies ha manifestat i difós, la discrepància de la societat civil amb l'estratègia de la UE cap al 2020 (especialment les xarxes i ONG EAPN, COFACE, AGE i Mental Health Europe), per les seves mancances en l'àmbit social. La xarxa coordina la resposta de les diferents entitats membres fins arribar a una posició comuna que llavors es presenta a la UE, amb comunicats de premsa, visites, etc.

Relació amb Catalunya

Moltes entitats de casa nostra formen part de federacions europees, per afinitat de sector o àmbit d'actuació; altres, en ser delegacions, autònomes, d'aquí, d'organitzacions internacionals -Caritas Europa o Creu Roja Europa, per exemple-, comparteixen unes línies d'actuació adaptades a les realitats de cada lloc, però també són membres de la SP. Per exemple la Taula del Tercer Sector Social catalana (en tant que membre de l'EAPN. També n'és membre el CEV, (European Volunteer Centre) de la qual entitats catalanes i valencianes en formen part.

Les organitzacions que en formen part directa o indirectament (a través d'altres xarxes), fan una tasca en primer nivell, per al desenvolupament de les comunitats i els individus, en molt bona part gràcies a la col·laboració del voluntariat. SP és una mostra de la vitalitat de la societat civil de casa nostra i dels països veïns, aquesta Europa social que volem i que viu grans reptes en aquestes primeres dècades del segle XXI. Ens expliquen persones vinculades, que la SP “és molt activa i respectada per les institucions i organitzacions europees”.

Quin son els nous reptes? Any Europeu contra la pobresa…

Entrevistem de la directora de Social Platform, Roshan di Puppo, després de la seva visita a Madrid per preparar la presidència espanyola de la UE, a la qual van participar un centenar d’ONG

Què espera la Social Platform del Any europeu de lluita contra la pobresa i la exclusió social 2010?

“Social Platform està determinada a aprofitar al màxim les oportunitats que brinda aquest any. 2010 és un moment perfecte no només per analitzar l’impacte social de la crisi però també per influenciar les prioritats de la UE per als pròxims 5 anys. Aquestes prioritats és decidiran durant la Presidència espanyola. Les expectatives del sector social son moltes i inclouen entre altres una Directiva europea per garantir un salari mínim per tots i objectius europeus per a estimular l’acció dels Estats membres en la lluita contra la pobresa a nivell nacional”.
Quines son les iniciatives que la Social Platform promou per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social?

“Algunes ONG són favorables a objectius quantitatius per tal que les accions dels governs, per reduir la pobresa puguin ser avaluades i debatudes públicament. Hem proposat com a objectiu la reducció de la pobresa infantil d’un 50 % d’aquí a 2012 o que no hi hagi més gent sense domicili siguin nens, joves o adults d’aquí a 2015. Els objectius només són una manera de fer pressió. Alló que necessitem és un pla anti-pobresa amb diferent nivells com un salari mínim, serveis universals accessibles per tots i el treball amb la societat civil per acabar amb l’exclusió en tots els aspectes de la vida: per exemple vida cultural, mercat laboral, etc”.

Com participar? Quin benefici?

Què en guanyem, de formar-ne part directa o indirectament a través d'altres xarxes? Apuntem algunes oportunitats: visibilitat entre les ONG membres, i per tant, en alguna mesura, en els diferents àmbits geogràfics d'aquestes; accés a projectes, en el sentit de bones pràctiques, que poden ser adaptables a la nostra realitat, i establir projectes conjunts -partenariat- en base a aquestes afinitats.

Posicions comunes,intercanvi d'experiències i notícies... Què ofereix la Plataforma als seus membres?

En aquest enllaç podeu veure; entre d'altres coses, un enllaç a la web de cada membre i una descripció en la seva web, i un apartat només per a membres, amb serveis concrets, recerca de partenariats...

I us podeu subscriure a les notícies de la SP o consultar el “Social Voices”, newsletter periòdic, aquí, per estar al corrent de les seves activitats.

Afegeix un comentari nou