Àmbit de la notícia
Internacional

'Connectant mons': alumnes de tot el món, a la recerca d'un avenç sostenible i inclusiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ane Marauri
  • Alumnes de tot el món treballaran de manera cooperativa per realitzar un projecte de col·laboració ciutadana que promogui la justícia mediambiental i social.
  • Ja són més de 150.000 alumnes procedents de més de 41 països els que han participat al projecte de del 2003.
    Ja són més de 150.000 alumnes procedents de més de 41 països els que han participat al projecte de del 2003.
  • El principal objectiu de 'Connectant mons' és facilitar un ambient multicultural i un diàleg intercultural entre estudiants de realitats socials diferents.
    El principal objectiu de 'Connectant mons' és facilitar un ambient multicultural i un diàleg intercultural entre estudiants de realitats socials diferents.

L'edició 2020-2021 d'aquesta iniciativa educativa d'Oxfam Intermón, girarà entorn de la crisi climàtica. L'alumnat buscarà nous estils de consum que acabin amb les injustícies mediambientals i socials.

La crisi climàtica afecta a totes les realitats socials per igual? Es pot aconseguir un estil de vida sostenible i just per al planeta i les persones que vivim en ella? Mitjançant el programa educatiu internacional 'Connectant mons' d'Oxfam Intermón, alumnes de tot el món treballaran de manera cooperativa per a traçar un projecte de col·laboració ciutadana que promogui la justícia mediambiental i social.

Ja són més de 150.000 alumnes procedents de més de 41 països els que han participat al projecte de del 2003. En l'anterior edició ho van fer 16.525 alumnes de 356 centres. Segons Elisabet Santpere, coordinadora del projecte, enguany esperen mantenir la tendència indicada per l'augment de visites a la web i l'adequació de les propostes didàctiques, que han estat modificades per a respondre a les necessitats de treball a l'aula i en línia, així com a les necessitats de desenvolupament curricular en cada etapa educativa.

Cada any es treballa un tema diferent, on les desigualtats socials són presents: drets laborals, migracions, justícia alimentària i la cultura de la pau, entre altres. El principal objectiu de 'Connectant mons' és facilitar un ambient multicultural i un diàleg intercultural entre estudiants de realitats socials diferents, on puguin aprendre i treballar cooperativament. D'aquesta manera es tracta que els alumnes reflexionin, prenguin consciència i actuïn junts contra les injustícies socials que existeixen en l'àmbit global.

Per a complir aquests objectius, infants i adolescents col·laboren en equips de la mateixa franja d'edat (entre els 6 i 17 anys), a través d'una plataforma multilingüe de set llengües: castellà, català, basc, gallec, portuguès, anglès i italià. Es realitzen activitats presencials dins de l'aula, on l'alumnat duu a terme un primer treball amb el seu grup, i activitats en línia. Aquí es fa un segon treball amb l'equip de treball d'altres països i col·legis. Les propostes didàctiques consisteixen en activitats de reflexió, recerca i debat, adequades a cada franja.

Edició 2020-2021: la crisi climàtica i els seus efectes

La crisi climàtica, provocada majoritàriament per l'activitat i irresponsabilitat humana, no és un problema futur, és una realitat. La fam, provocada per pèrdues de cultius a base de plantes i animals, les migracions massives, la inaccessibilitat a l'aigua potable i el sorgiment de noves malalties, són alguns efectes que gran part de la població mundial viu cada dia. No obstant això, no tots contaminem per igual, ni sofrirem les conseqüències de l'escalfament global de la mateixa manera, ni en el mateix grau.

Avui, les poblacions més vulnerables sofreixen les pitjors conseqüències de la crisi climàtica. Segons Oxfam, si no es prenen mesures urgents, la quantitat de persones que sofreixen de pobresa podria augmentar entre 35 i 122 milions per a 2030.

En aquesta edició, sota el lema 'Pensa globalment, actua localment', els alumnes hauran de treballar en equip per aconseguir una proposta que impulsi la intervenció ciutadana cap a un progrés social inclusiu i sostenible. Així es podrà disminuir l'impacte desproporcionat que la crisi climàtica tindrà sobre les persones més empobrides.

Un dels objectius d'aquesta edició és que els alumnes identifiquin les causes del canvi climàtic i les conseqüències mediambientals i socials que implica. Un altre objectiu és la conscienciació dels estils de consum que existeixen i de la relació que aquests tenen amb la crisi climàtica. D'aquesta manera, es busca fomentar l'acció individual i col·lectiva cap a una manera de vida sostenible, tant per al planeta com per a les persones.

'Connectant mons' en temps de Covid

En aquesta situació de nova normalitat que estem vivint, 'Connectant mons' s'ha ajustat a les modificacions que han tingut les aules i els centres educatius per aquest curs acadèmic. S'han adaptat les propostes didàctiques de manera que les activitats es podran realitzar en els centres presencialment o des de casa, en cas que hi hagi un possible confinament.

La naturalesa de les activitats solen ser variades i de treball en grup. Segons ens explica Elisabet Santpere, aquesta edició continuarà "proposant activitats socioafectives presencials, però es plantegen sempre de manera optativa i complementària a les activitats principals". També han introduït eines tecnològiques senzilles però dinàmiques per facilitar el treball i la interacció en grup a distància.

Les estratègies de treball també han hagut d'adequar-se per assegurar que es responen les necessitats reals actuals dels centres, segons diu Santpere. Fins i tot els termes de format i calendarització s'han flexibilitzat per a facilitar que els centres puguin treballar amb més comoditat durant aquest curs.

Santpere afirma que la bretxa tecnològica que afecta tantes famílies de l'Estat espanyol és, sens dubte, "un inconvenient per a qualsevol iniciativa de treball en línia". Així i tot, des de l'inici de la pandèmia al març, Oxfam ha facilitat suport formatiu i logístic a l'alumnat en situació de vulnerabilitat, per la qual cosa es manté una visió optimista cap a aquesta edició de 'Connectant mons'.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari