Àmbit de la notícia
Internacional

De bandes de delinqüència juvenil a moviments per la pau a Mèxic

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Laura Morral
  • Cauce Ciudadano treballa per construir agents de candi i de pau
    Font: Economía México Hoy
  • Agents per la pau a Mèxic
    A mèxic hi ha molts grups de delinqüència juvenils que es dediquen al narcotràfic. Font: served.com
  • Cauce Ciudadano, entinta premiada per l'ICIP
    Carlos Cruz i Erika Llanos a l'entrega del Premi ICIP Constructors de Pau 2018. Font: ICIP

Cauce Ciudadano treballa des de fa 19 anys reconvertint aquests grups de violència en col·lectius constructors de pau i de canvi social.

Les bandes juvenils de carrer són una realitat a molts països del món i a Mèxic, concretament, són un fenomen que es dóna per necessitats econòmiques i que provoca que la població juvenil acabi involucrada en ambients de violència i narcotràfic.

Amb l’objectiu de prevenir, disminuir i eliminar aquest clima de delinqüència va néixer fa 19 anys l’organització Cauce Ciudadano. A diferència d’altres organitzacions, les persones fundadores de Cauce Ciudadano provenen de les bandes i, en el seu moment, van ser generadores de violència juvenil a Mèxic als anys 90.

En aquell temps, després de diversos enfrontaments, es va produir l’assassinat d’un membre integrant d’una de les bandes. Arran d’aquí, es crea aquesta organització fundada per Carlos Cruz, company de la persona assassinada.

Segons explica la directora de Cauce Ciudadano, Erika Llanos, educadora i primera dona no ‘pandillera’ membre de l’entitat, el motor que va moure l’entitat va ser aquest lema: "Mai més un jove a la presó, mai més un jove a l’hospital o al cementiri".

“Ens vam plantejar la importància de desmantellar la base social de la delinqüència juvenil organitzada. La idea de Cauce Ciudadano era reconvertir les persones integrants d’aquestes bandes en unitats positives, en agents de pau i de canvi social”, explica Llanos. Afegeix: “Qui millor per treballar amb bandes que exmembres o membres de bandes”.

Actualment, Cauce Ciudadano se centra en el treball educatiu i comunitari a centres escolars, espais públics, centres d'internament juvenil i centres penitenciaris amb l'objectiu de formar joves com a agents de canvi.

Des de la seva creació, Cauce Ciudadano ha incidit en més de 260 mil persones i ha treballat amb més de 832 entitats de 126 municipis del país. Segons Llanos, actualment, l’organització també està fent feina a dues províncies de l’Argentina, Santa Fe i Rosario.

“Hem dissenyat un model de prevenció de la violència a partir de quatre eixos d’actuació: des d'una perspectiva de drets humans, promoció de la salut, atenció al dany causat i la rehabilitació”, diu la directora.

Un dels seus projectes punters és ‘Ciudad Retoño’ que agrupa familiars de víctimes de desaparicions i col·lectius i organitzacions de la societat civil. La iniciativa pretén desenvolupar estratègies integrals dirigides a la construcció de la pau. Com a part d'aquest projecte, diu Llanos, s'han fet intervencions comunitàries dirigides a un miler d’infants i joves de comunitats afectades per la delinqüència organitzada.

La trajectòria de Cauce Ciudadano ha estat reconeguda per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) que, aquest mes de març, va atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a aquesta organització. Llanos destaca la necessitat d’escoltar per revertir el clima de violència i criminalitat de Mèxic amb la idea d’organitzar-se en l’àmbit social i crear “economies de pau”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari