#Déjenlesvivir, la campanya de Survival per les comunitats indígenes aïllades

iWith.org
Autor/a: 
Josep V. Marín
 Font: Survival International
Font: Survival International
 Font: Survival International
Font: Survival International
 Font: Survival International
Font: Survival International

#Déjenlesvivir, la campanya de Survival per les comunitats indígenes aïllades

Autor/a: 
Josep V. Marín
iWith.org

Resum: 

Wagner Moura de Narcos i Gillian Anderson d’Expediente X protagonitzen ‘Deixeu-los viure’, una campanya pels drets dels pobles indígenes aïllats.

Sentinel del Nord és una illa de la mida de Manhattan situada a l’oceà Índic. Les seves illes veïnes han quedat despoblades dels habitants autòctons, però a Sentinel encara hi viuen els indígenes que hi ha viscut sempre, sense contacte amb el món exterior.

En més d’una ocasió, els sentinalesos han demostrat el seu rebuig al contacte amb externs: pescadors indis que hi pescaven il·legalment i van fer-hi nit van aparèixer morts. Després del tsunami del 2004, una càmera va captar com un sentinalès disparava al cel en direcció a l’avió que sobrevolava la zona per comprovar els desperfectes: des d’aleshores el govern de l’Índia ha accedit a deixar-los com estan.

Survival International es dedica a la defensa de pobles indígenes des del 1969, a partir de l'aparició en alguns mitjans de notícies sobre el genocidi de tribus amazòniques. L’organització lluita pels pobles com els sentinalesos i el seu dret a seguir on són, al seu hàbitat i sense haver d’exposar-se a malalties davant les quals el seu sistema immunològic no està preparat.

Segons Survival, encara avui hi ha uns 100 grups humans aïllats o poc contactats per la societat majoritària: en total, 150 milions d’indígenes que viuen dins l’àrea geogràfica de 60 països distribuïts per tot el globus.

Les poblacions indígenes no contactades acostumen a viure en els hàbits amb major biodiversitat, i en més d’una ocasió la majoria de comunitats aïllades han demostrat no voler intercanvis amb la resta d’humans.

Survival explica que aquests grups, ètnies, pobles o cultures aïllades ajuden a preservar la diversitat biològica dels seus entorns naturals, perquè els coneixen molt bé i fan un ús sostenible dels recursos.

En una nova campanya de sensibilització, l’organització internacional ha aprofitat les figures de Gillian Anderson i Wagner Moura, famós per haver encarnat Pablo Escobar a la sèrie Narcos.

Al vídeo, els famosos expliquen la importància de preservar comunitats com la dels sentinalesos, que enriqueixen el patrimoni cultural del món i tenen un rol en la protecció d’espais gairebé verges de la natura.

Les comunitats indígenes no contactades són víctimes de l’espoli dels governs i són les més vulnerables del planeta. En aquest vídeo pots sentir el testimoni d’un indígena que explica com era la vida de la seva comunitat abans del contacte.

Si vols afegir-te a la campanya pots fer-ho aquí.

Afegeix un comentari nou