Diverses entitats clamen en defensa dels drets del poble sahrauí en el conflicte amb el Marroc

LaviniaNext
Autor/a: 
Oriol March
El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
El referèndum és la opció que la RASD fa anys que demana per aconseguir la seva independència.  Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
El referèndum és la opció que la RASD fa anys que demana per aconseguir la seva independència. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
Durant les últimes dècades, les manifestacions a favor de la llibertat del Sàhara Occidental s'han anat succeint. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental
Durant les últimes dècades, les manifestacions a favor de la llibertat del Sàhara Occidental s'han anat succeint. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental

Diverses entitats clamen en defensa dels drets del poble sahrauí en el conflicte amb el Marroc

Autor/a: 
Oriol March
LaviniaNext

Resum: 

El moviment sahrauí a Catalunya es mobilitza per denunciar la situació que es viu al Sàhara Occidental arran del trencament de l'alto al foc amb el Marroc.

El passat 21 d’octubre, un centenar de protestants sahrauís van decidir començar una manifestació pacifica al pas fronterer del Guerguerat, situat al sud de la zona del Sàhara occidental, tocant a Mauritània. Les reivindicacions dels protestants eren clares: demanar la celebració del referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí d’una vegada per totes, que porta dècades lluitant per ser independent, i acabar així amb una ocupació il·legal del país per part del Regne del Marroc.

Els protestants van decidir realitzar la manifestació tallant la via de Guerguerat, un camí que té la seva importància com a porta estratègica pels interessos del Marroc, ja que les forces d’ocupació d’aquest país l’utilitzen des de fa anys per passar recursos naturals del Sàhara Occidental cap a Mauritània, en un espoli que no deixa de ser una humiliació més al poble sahrauí.

La resposta del Regne del Marroc a aquesta protesta no-violenta i al tall de la via de Guerguerat va arribar el 13 de novembre, quan l’exèrcit marroquí va entrar amb força i va desallotjar tots els civils sahrauís que s’hi estaven manifestant. Això va suposar un trencament directe dels acords de pau firmats el 1991, i el Front Polisari no va tenir cap altra alternativa que intervenir per protegir els civils sahrauís i contraatacar amb maniobres militars.

Accions per donar visibilitat al conflicte

Durant tots aquests anys en que el Regne del Marroc ha vulnerat amb total impunitat els drets del poble sahrauí no hi ha hagut cap mena d’intervenció internacional: ni d’organitzacions com les Nacions Unides, que havia de garantir un referèndum que mai ha arribat, ni de governs com el d’Espanya, que té una gran responsabilitat sobre el poble sahrauí al seguir sent la potència administradora del Sàhara Occidental.

És per això que projectes com ara el d’Una finestra al món: Sàhara Occidental son tan importants. Tot i que va néixer com un projecte educatiu, d’intercanvi d’experiències educatives entre escoles de Tarragona i escoles del campament de refugiats de Smara, a Tinduf, Una finestra al món ha acabat prenent una vessant més activista per donar veu a la situació del poble sahrauí.

“Nosaltres viatgem cada any un, dos o tres cops a la zona, i a l’equip sempre hi tenim algun membre de l’àmbit periodístic per intentar crear material propi, que ens serveixi després per fer xerrades, exposicions, documentals... i així donar llum a tot el que està passant al Sàhara Occidental”, ens explica Núria Bota, una de les membres del projecte.

Amb l’esclat del conflicte de divendres passat entre el poble sahrauí i el Regne de Marroc, Una finestra al món està preparant noves accions per seguir recolzant la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). “El mateix divendres 13 vam concretar una gran manifestació que tindrà lloc dimecres 18 (avui), davant del consolat del Marroc a les 17:30, on llegirem un manifest entre totes les entitats que conformem la lluita del poble sahrauí aquí a Catalunya”, explica Bota, “i de forma descentralitzada ja s’estan fent més manifestacions a altres ciutats”.

Entre aquestes últimes s’hi troba la manifestació davant de la subdelegació del Govern a Tarragona, que es farà aquest dissabte 21 a les 19h. Però aquesta no és la única tasca que estan realitzant aquestes entitats. “També s’ha enviat una moció, des del Fons Català de Cooperació, a tots els ajuntaments, perquè es pugui entrar als plens de forma urgent, reclamant que les institucions a nivell local es posicionin a favor del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”, comenta Bota, “i s’estan preparant altres accions, que estan mig programades”.

Una resposta internacional que no arriba

El més sorprenent de tot plegat és que un conflicte que porta tants anys “pendent” de resposta no hagi trobat encara cap tipus de solució, o que el govern espanyol no s’hi hagi volgut involucrar. “Espanya i Marroc tenen relacions bilaterals constants, i que el primer entri en conflicte amb el segon suposaria un daltabaix pels seus interessos econòmics i geopolítics”, sospita Bota, “però considerem que això no treu que no s’hagi de fer complir la legalitat internacional i els drets humans que s’estan vulnerant constantment”.

Des de la RASD s’ha seguit buscant una opció pacífica, tot i comprovar que la via diplomàtica no ha donat resultats positius. “Una inestabilitat al nord d’Àfrica pot ser un polvorí pels diferents països veïns, i vull pensar que la comunitat internacional s’alertarà i tornarà a posar damunt la taula els temes que el poble sahrauí defensa”, explica Bota. “Fixa’t que és tanta la bona voluntat dels sahrauís que, tot i el que està passant, tot i que podrien demanar el cessament immediat de l’ocupació del Regne de Marroc, l’únic que demanen és que els deixin votar”.

Afegeix un comentari nou