El hip-hop i el grafiti, art per reduir la violència a Medellín

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El hip-hop i el grafiti, art per reduir la violència a Medellín

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La Comuna 13 de la ciutat de Colòmbia, una de les més conflictives del país, ha vist en la iniciativa de Casa Kolacho una millora de la imatge a través del rap.

Casa Kolacho és un espai que neix per transformar un barri de Medellín. En concret, la Comuna 13, una de les zones amb més violència de la segona ciutat de Colòmbia. I ho fa amb art de carrer: el hip-hop i el grafiti són els vents que han ajudat a apagar el foc. Casa Kolacho és una iniciativa impulsada per joves del barri que tenien ganes de transformar la realitat social del seu barri. D’aquesta manera, la joventut té a l’abast alternatives per no caure en la criminalitat, les drogues i les lluites que moltes vegades acabaven amb assassinats.

Aquest lloc s’ha convertit en el centre cultural del hip-hop, el punt de trobada dels versos i la rima. Liderat pel col·lectiu Hip Hop C15 i Camaleón Producciones, la professió del rap ha irromput per quedar-s’hi. Héctor Pacheco, conegut pels amics com Kolacho, és la persona que va impulsar la Casa que ha heretat el seu motiu. I al voltant de la seva iniciativa, s’hi han adherit altres col·lectius: gent del món del grafiti, produccions musicals, fotògrafs i fotògrafes...A més, es fan tallers de DJ pels més petits, gestionen una botiga de hip-hop local, tenen un estudi de gravació, etc.

La Casa Kolacho ha arribat fins al Congrés Global d’Emprenedoria de Medellín (GEC2016), amb més de 5.000 persones de 159 països diferents. Les seves rimes van sonar a l’escenari de l’esdeveniment entre el 14 i el 17 de març. Amb la mateixa intenció que el trasllat de la Filmoteca de Catalunya al Raval per dinamitzar culturalment el barri, l'agrupació cultural de Héctor Pacheco ha donat una alternativa a més de 135.000 persones que formen la Comuna.

Tot va començar l’any 2000, quan un grup de joves van començar a compondre cançons de rap per lluitar contra l’escalada de violència que vivia el barri. Des de llavors, l’exemple de Casa Kolacho a Colòmbia mostra maneres originals per sortir dels circuits de la misèria a través de l’art. Una de les seves primeres fites va ser organitzar el festival Revolució sense morts, de l’any 2003. El que va començar com un festival de joves inexperts, s’ha convertit avui dia en un macrofestival de renom internacional que l’any 2010 va reunir milers de persones.

Afegeix un comentari nou