Àmbit de la notícia
Internacional

El microvoluntariat: accions sense compromís que beneficien un projecte solidari

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo del Dia Mundial del Voluntariat.
    Logo del Dia Mundial del Voluntariat. Font: I'm in Kirklees
  • Captura de pantalla d'un vídeo sobre microvoluntariat.
    Captura de pantalla d'un vídeo sobre microvoluntariat. Font: Youtube
  • Help From Home, la plataforma on trobar oportunitats de microvoluntariat.
    Help From Home, la plataforma on trobar oportunitats de microvoluntariat. Font: Help From Home

Les diferents plataformes basades en aquesta modalitat de voluntariat ofereixen l’oportunitat de col·laborar quan i des d'on es vulgui. 

Tasques molt petites a les quals t’hi pots sumar aquí i ara. Aquesta és el pal de paller del microvoluntariat, una manera de col·laborar i unir-se a projectes sense afany de lucre aprofitant el temps lliure personal de cadascú, entre 1 i 30 minuts, per crear un impacte positiu sobre el mateix projecte. Sense necessitar grans habilitats, existeixen diferents possibilitats per fer microvoluntariat. Bàsicament, fer petites accions en poc temps és una oportunitat per a les persones que volen donar suport a una ONG, associació, fundació o projecte solidari quan troben buits en el seu dia a dia i no se senten ocupats.

El microvoluntariat es pot fer des del sofà de casa, durant els anuncis a la televisió, des del jardí, quan s’està cuidant d’un infant o en pijama abans d’anar a dormir. A més, viatjar és precisament un dels moments quan tenim més temps per dedicar a fer altres coses que no siguin estudiar o treballar. Les sempre inacabables i pesades cues de cotxes, el trajecte de casa a la feina o al centre d’estudis amb l’autobús o el tren, el desplaçament en vaixell entre diferents ports marítims, etc. Aquestes són precisament ocasions ideals per practicar el microvoluntariat.
 


Per reconèixer aquest fenomen i dotar-lo de notorietat ja hi ha un Dia Mundial del Microvoluntariat reconegut cada any el 15 d’abril. El concepte es va popularitzar l’any 2008 per The Extraordinaries, ara coneguts com Skills for Change, i des de llavors la seva llavor ha crescut fins a convertir-se avui dia en un arbre gegant, un moviment global per posar en contacte gent que vol dedicar les seves estones lliures a fer voluntariat. Una de les claus de l’èxit és la flexibilitat que aquesta modalitat de voluntariat dóna i el fet que moltes aplicacions de dispositius mòbils ajuden als voluntaris i voluntàries a donar el seu temps en curtes però eficients accions.

Algunes de les accions que ja existeixen es poden trobar en aplicacions com FixMyStreet, Littergram o Child Rescue Alert. Help From Home és una plataforma global que promou les microaccions a tot el món i, precisament, en les seves propostes inclou opcions de micro-voluntariat des dels smartphones. Amb connexió en línia però sense estar registrat, jugar a jocs per facilitar la recerca, les accions offline o accions ràpides en menys de 5 minuts són altres maneres per fer micro-voluntariat que ja existeixen.

Altres plataformes internacionals que també ofereixen oportunitats pel voluntariat que estigui buscant com col·laborar amb un projecte solidari són Zooinverse, Brightone, Cause Corps, Global Giving Time, Crowdfcrafting o Crowd4U.

El microvoluntariat és una manera per donar molt de manera ràpida i eficient. Aquesta és la raó per la qual moltes organitzacions no lucratives volen aprofitar aquesta oportunitat d’estalviar temps i recursos. Normalment el voluntariat està disponible en un radi geogràfic molt ampli i per tant, l’entitat ha de determinar si el voluntari o voluntària tindrà lloc en el seu projecte. Per fer-ho, alguns consells com saber per quant de temps l’ajuda serà necessària, com serà i es farà la supervisió i amb quin mètode es comprovarà la qualitat de les tasques fetes pel voluntariat són aspectes clau per marcar la diferència al final del procés.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari