Àmbit de la notícia
Internacional

El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU guanya el Nobel de la Pau 2020

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU ha estat guardonat amb el premi Nobel de la Pau del 2020.
    Font: CC
  • El 2019 va ajudar a 100 milions de persones de 88 països a lluitar contra la fam.
    El 2019 va ajudar a 100 milions de persones de 88 països a lluitar contra la fam. Font: CC
  • El PMA és l’organització humanitària més gran del món que promou la seguretat alimentària.
    El PMA és l’organització humanitària més gran del món que promou la seguretat alimentària. Font: CC

L’organització vetlla per l’erradicació i prevenció de la fam mundial i ha tingut un paper important en la lluita contra la crisi alimentària durant la pandèmia de la Covid-19.

El Programa Mundial d’Aliments (PMA) de l’ONU (Organització de les Nacions Unides) ha estat guardonat amb el premi Nobel de la Pau del 2020, així ho ha anunciat aquest matí el Comitè noruec.

El Programa ha estat recompensat pels seus “esforços durant la pandèmia, per la contribució a la millora de les condicions de pau en conflictes i per haver tingut un paper clau en els esforços destinats a eliminar la fam com a arma de guerra”, declarava la presidenta del Comitè Nobel, Berit Reiss-Andersen. “El Comitè desitja tornar a posar els ulls del món sobre els milions de persones que pateixen o s’enfronten a l’amenaça de la fam. Fins que la vacuna (de la Covid-19) no arribi, el menjar és la millor vacuna contra el caos”, afegia.

El PMA és l’organització humanitària més gran del món que promou la seguretat alimentària. El 2019 va ajudar 100 milions de persones de 88 països a lluitar contra la fam. El Programa de l’ONU succeeix al primer ministre d’Etiòpia, Abyi Ahmed, que va rebre el Nobel de la Pau 2019 per aconseguir el procés de pau amb Eritrea.

El premi Nobel de la Pau

Per aquesta edició s’havien presentat les candidatures de 211 persones i 107 organitzacions, convertint-se en la quarta xifra més alta de la història. Entre els desatacats es trobaven l’activista climàtica, Greta Thunberg, l’opositor rus, Alekséi Navalny, la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern o el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom.

No és la primera vegada que una organització guanya aquest Nobel. El Comitè Internacional de la Creu Roja -fins a tres ocasions- o altres agències de l’ONU ja havien estat guardonades amb aquest premi.

La cerimònia d’enguany tindrà lloc el 10 de desembre, coincidint amb l’aniversari de la mort del fundador dels premis, Albert Nobel. Tindrà un format reduït per la Covid-19 i per aquest motiu s’ha traslladat de l’Ajuntament d’Oslo -on se celebra des de 1990- a l’Aula de la Universitat, un espai més petit que ja va ser escenari dels premis l’any 1947 i el 1989.

El Nobel de la Pau és l’últim anunciat aquesta setmana, després de saber el de Medicina, Física, Química i Literatura, i dilluns es coneixerà el d’Economia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari