SOS Racisme identifica un augment de casos de discriminació racial

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'any passat SOS Racisme va rebre 677 persones per denunciar situacions de racisme o xenofòbia. Font: CC
L'any passat SOS Racisme va rebre 677 persones per denunciar situacions de racisme o xenofòbia. Font: CC
Logotip de SOS Racisme Font: SOS Racisme
Logotip de SOS Racisme Font: SOS Racisme
Un agent demanant la documentació a dues dones Font: Periodismo Humano
Un agent demanant la documentació a dues dones Font: Periodismo Humano

SOS Racisme identifica un augment de casos de discriminació racial

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat, a través de la tasca del Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD), presenta l'informe anual 2019 sobre l'estat d'aquesta xacra a Catalunya.

L'entitat SOS Racisme, que lluita des de l'acció antiracista per la igualtat de drets i justícia social, ha presentat l'informe anual 2019 sobre l'estat del racisme a Catalunya, una publicació que recull l’estudi dels casos de racisme atesos pel Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) durant l'any passat. Les xifres posen de manifest un increment important de les situacions de racisme identificades, així com dels casos assumits durant el 2019, quan es van assumir 56 casos més que l'any anterior.

Des de l'entitat es posa l'accent en la feina duta a terme en aquest servei, així com els recursos destinats, quelcom que permet tractar més situacions de caire racista. "Falta veure com serà la tendència en els propers anys, pot anar a més per tenir més recursos o perquè la gent s’ha animat a denunciar situacions de racisme", expliquen des de l'entitat. A més de l'augment dels recursos, l'informe valora la diversificació de les vies d’atenció i una major obertura per part del SAiD a l'hora de donar resposta a les situacions que arriben.

Una altra de les conclusions de l'estudi és la permanent problemàtica de la infradenuncia. Tot i que al 2019 el nombre de casos no denunciats va baixar del 52% al 32% respecte a l'any anterior, des de l'entitat consideren que és "greu" que alguns casos de racisme i xenofòbia no tirin endavant per decisió de la pròpia persona afectada. "Hem de pensar també que els casos que ens arriben són una minoria i que hi ha molt racisme que no ens arriba ni a nosaltres ni a enlloc", assenyalen.

Les causes majoritàries que expliquen el gran nombre d'infradenuncies és la desconfiança en el sistema i el context de vulnerabilitat. "Moltes vegades es veu que el procés judicial no servirà per res, o que, sobretot amb els cossos de seguretat pública, es poden trobar amb una contradenuncia policial", expliquen des de l'entitat antiracista. "En un jutjat a la paraula d’un policia se li dona més veracitat, que no hauria de ser així. Per això tanta gent desconfia i no acaba denunciant", asseguren.

Per últim, des de SOS Racisme s'identifica una manca d'eines per donar resposta a situacions de racisme entre particulars. Segons l'entitat, és molt difícil atacar el racisme entre particulars perquè es dona en un espai molt íntim de la persona. "Si involucrem aquesta persona en un procés judicial, pot agreujar el problema", expliquen i denuncien que la mediació no sempre inclou la perspectiva del racisme. "No és només un problema de convivència, hi ha una vulneració de drets fonamentals, si no ho tractem en la gravetat que té, no ho resoldrem", lamenten.

Dades de l'informe

El SAiD va atendre 677 persones l'any 2019. D’aquestes, 519 s’han adreçat per primera vegada a SOS Racisme, mentre que la resta van ser persones ateses amb casos d'anys anteriors. Dels nous casos, un total de 188 de les situacions van ser identificades com a constitutives de racisme. Unes 128 van ser denunciades i, per tant, assumides com a casos nous el 2019. Així, tenint en compte els 158 casos encara oberts d’anys anteriors, el servei va gestionar l'any passat 286 casos.

Les noves situacions identificades com a casos de vulneració de drets amb motivació racista, van ser en la seva majoria discriminacions (el 85% dels casos), mentre que la resta (el 15%), es van denunciar com a delictes d'odi.

Fent una distribució per tipologia de les situacions de racisme identificades el 2019, l'informe de SOS Racisme destaca que el 27% són situacions entre particulars, el 15% de seguretat pública, el 13% serveis privats, igual que situacions de drets socials, mentre que el 12% correspon a discursos d'odi a les xarxes socials. La resta de casos es reparteixen en l'àmbit laboral, de seguretat privada i relacionats amb l'extrema dreta.

L'objectiu final del SAiD és la restitució dels drets i de la dignitat de les persones que han sofert una vulneració dels seus drets amb motivació racista. Però tot sovint d'un cas individual s'esdevé un procés de canvi social i incidència política.

Afegeix un comentari nou