Àmbit de la notícia
Internacional

El Tribunal Europeu de Drets Humans avala les deportacions en calent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Font: wikipedia
  • La tanca de Melilla. / FRANCESC MELCION
    La tanca de Melilla. / FRANCESC MELCION Font: Francesc Melcion
  • Tanca de Melilla. Font: Wikipedia
    Tanca de Melilla. Font: Wikipedia

Les entitats, que es mostren sorpreses, consideren que la sentència de la justícia europea és una decisió perillosa, ja que ha tingut en compte la sobirania dels estats europeus i no la dignitat de les persones.

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala les expulsions en calent a les fronteres espanyoles. La justícia europea considera que el govern espanyol no va violar la legalitat internacional amb l'expulsió en calent el 2014 de dos migrants africans. La Gran Sala del TEDH argumenta que els estats poden rebutjar l'entrada al seu territori d'estrangers, ja que el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans "no impedeix que es puguin exigir que les sol·licituds de protecció es presentin als controls fronterers existents".

La sentència, que és inapel·lable, arriba després que el 2017 el mateix TEDH condemnés Espanya per retornar els dos joves de Mali i la Costa d'Ivori que havien intentat saltar la tanca de Melilla en considerar que Espanya havia vulnerat el Conveni per la Protecció dels Drets Humans, un text que prohibeix aquestes polítiques. Tot i això, el govern espanyol va apel·lar contra la sentència. 

"Un cop dur"

El president de l'Institut Català de Drets Humans, David Bondia, considera la resolució "un cop dur". "És una sentència que ha tingut més en compte la sobirania dels estats i l’Europa fortalesa que la dignitat de les persones", assegura. Tal com assenyala Bondia, "el TEDH destaca que són els migrants els que han posat la seva vida en perill i per tant no tenen dret a accés a recursos", sense tenir en compte que les garanties dels Drets Humans "són per a tothom". "És igual en la situació en la que es trobin i qui els hagi generat la situació de perill o no", afegeix.

Bondia considera que a la sentència hi ha arguments "molt durs". Es destaca que existeixen vies legals per passar d'un país a l'altre. "Són persones que estan fugint dels seus estats i per tant saben que no poden tramitar els visats", assenyala el director de l'Institut Català de Drets Humans. "És una sentència feta per uns jutges que no saben què està passant en el terreny, no coneixen què està passant amb les persones de l’Àfrica subsahariana, com pateixen per arribar fins el mur i com els costa arribar a un lloc per poder demanar arribar a Europa", lamenta.

En la mateixa línia es mou Karlos Castilla, membre del consell de SOS Racisme. Castilla es mostra sorprès per la decisió del TEDH, però també pel canvi de la justícia europea en la manera d'analitzar el cas.

D'entre els "perills" que comporta aquesta sentència, segons Castilla, un dels principals és "l'equiparació que es fa del rebuig en frontera (deportacions en calent) amb l'expulsió". Segons el membre del consell de SOS Racisme, fer aquesta comparació debilita "totes les garanties que hi ha en altres tipus d’expulsió". "Sembla que les garanties que pot tenir una persona quan és expulsada queden condicionades a si actua d’una manera o no", assenyala Castilla.

Tant Bondia com Castilla recorden que el Tribunal Constitucional (TC) no té l'obligatorietat de permetre les deportacions en calent, tal com s'ha publicat en alguns mitjans generalistes, ja que el TEDH només estableix un estàndard mínim de garanties de Drets Humans a Europa. Per tant, si a Espanya hi hagués una voluntat política i jurídica, es podrien derogar aquestes polítiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari