Electronics Watch: Per a uns drets laborals més justos a la indústria electrònica
Comparteix
Els drets laborals a la industria electrònica són excessivament precaris. Per afrontar-ho, s'ha fundat la organització Electronics Watch.
Amb l’objectiu d’afrontar els problemes de la indústria electrònica, s’ha creat l’organització independent Electronics Watch , un consorci de diverses organitzacions europees, coordinades per l’ONG SETEM i amb el suport de la Comissió Europea.
En contraposició a la imatge de gran ambient laboral que desprenen les més importants marques del sector en el seu àmbit comercial i de desenvolupament tecnològic, les condicions laborals de la resta d’àmbits del sector se solen trobar molt per sota de les acceptables.
En primera instància als processos d’obtenció de materials a les mines de països africans com Ghana i el Congo i més endavant, durant la manufactura dels productes a les fàbriques de Corea del Sud, Vietnam i Xina s’hi troben vulneracions als Drets Humans. Hores extres obligatòries provocant jornades laborals de fins a 12 hores, amb un salari inferior al necessari per viure en condicions i sota unes mesures de seguretat precàries que poden provocar accidents i greus problemes de salut, no són, lamentablement, unes condicions laborals anecdòtiques en aquesta indústria.
La primera i principal fita que Electronics Watch s’ha marcat és tractar d’incidir a l’administració pública. S’estima que anualment el sector públic a la Unió Europea inverteix al voltant de 94 mil milions d’euros en productes electrònics, que, en el cas d’ordinadors, suposen un 20% de la demanda total europea. Amb aquest gran pes al mercat, si es convenç a governs, ajuntaments, universitats, etc., una reclamació de millora de les condicions laborals de la indústria electrònica pot efectuar una pressió transcendental per tal de capgirar la situació.
Altres funcions que Electronics Watch es proposa dur a terme, inclouen dur a terme una avaluació independent, exhaustiva i periòdica de les condicions laborals a totes les empreses del sector, divulgar i sensibilitzar a la població civil sobre el problema i oferir formació.
Diverses administracions ja en formen part, entre les quals s’inclouen compradors públics com ajuntaments (Eindhoven, Rotterdam, Varsòvia, Barcelona, Sant Boi...) i universitats (Edinburgh, Leeds, A Coruña...), ONG, sindicats i experts en drets laborals de diversos països (Alemanya, Regne Unit, Espanya...) i organitzacions civils de defensa dels drets laborals a les zones de producció (Mèxic, Índia, Xina...).
Mireu al vostre voltant, quants aparells electrònics veieu? Des d’ordinadors, mòbils i tabletes a impressores, USB i rellotges. No és d’estranyar doncs, que per la seva constant evolució i gran demanda de productes de tot tipus, la indústria electrònica sigui un dels sectors amb més creixement econòmic durant els darrers anys i una de les que necessita més atenció.
Afegeix un nou comentari