Els orígens del Dia Internacional de la Pau: des de 1981 fins al "Junts per la Pau"
Comparteix
Enguany, la campanya de l’ONU se centrarà en les persones refugiades i exigirà respecte, seguretat i dignitat per a tothom.
36 anys han passat des del primer moment que es va reconèixer el Dia Internacional de la Pau. El 30 de novembre de 1981, la resolució 36/67 de l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar cada tercer dimarts del mes de setembre com a dia per commemorar i enfortir els ideals de la pau entre els diferents pobles i nacions del món. Més tard, ja cap a l’any 2001, el mateix organisme va substituir aquest tercer dimarts amb una data concreta: el 21 de setembre. A partir d’aquí, s’han pogut veure diferents lemes i campanyes que han copsat l’atenció d’aquest dia. Enguany, la campanya “Together for Peace” serà el tema de l’any 2017, una iniciativa que vol promoure respecte, seguretat i dignitat per a totes les persones refugiades que han de deixar casa seva per cercar un futur millor.
"En 10 anys hem passat de 21 a 35 conflictes armats al món, la despesa militar és de prop d’1’7 bilions de dòlars i com a resultat de tot plegat milions de persones moren, resulten ferides o es veuen obligades a buscar refugi fora dels seus països", afirma Lourdes Vergés, de l'equip de comunicació de Fundipau. Malgrat aquestes dades que evidencien que encara queda molt de camí a fer, Vergés reconeix que en els darrers anys s'han produït avenços en el terreny de la pau com el procés de pau a Colòmbia o l'aprovació del Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears. "Ara cal ser-hi a sobre perquè els Estats el signin i el ratifiquin per tal que pugui entrar en vigor", assegura.
Pau i democràcia, educació per a la pau, drets dels pobles a la pau... Aquestes són alguns dels temes que han commemorat el Dia Internacional de la Pau durant la darrera dècada. Malgrat els diferents temes, l’objectiu sempre és el mateix: reclamar la pau entre els pobles per crear una convivència sana i no violenta. Els temes que s’han celebrat durant els darrers anys són:
- 2017: Junts per la Pau: respecte, seguretat i dignitat per a tothom
- 2016: Els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- 2015: Col·laboradors per la pau, dignitat per a tothom
- 2014: Els drets dels pobles a la pau
- 2013: Educació per a la pau
- 2012: Una pau sostenible per a un futur sostenible
- 2011: Pau i democràcia
- 2010: Joves per a la pau i el desenvolupament
- 2009: Desarmament i no proliferació
- 2008: Els drets humans i el manteniment de la pau
Tot i haver-hi una data assenyalada que commemora la pau al món, també existeixen dos dies més que tenen relació amb el Dia Internacional de la Pau. El primer és el 30 de gener, on es celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau amb un protagonisme que recau dins del món educatiu. El segon és el dia 2 d’octubre, implementat per les Nacions Unides amb l’objectiu de commemorar el naixement de Mahatma Gandhi i que s’ha consolidat com el Dia Internacional de la No Violència. "A Catalunya potser és més coneguda i celebrada la jornada del 30 de gener, que commemora la mort de Gandhi", afirma Vergés. "Tot i així, el 21 de setembre té repercussió i es una bona ocasió per recordar la necessitat d'esforçar-nos a construir societats més justes, dialogants i acollidores", matissa.
A més, hi ha hagut entitats sense ànim de lucre que han nascut arran del Dia Internacional de la Pau. Peace One Day n’és un exemple. El seu objectiu és institucionalitzar el 21 de setembre com a dia per la unitat global i la cooperació intercultural. Es defineixen com imparcials, independents de cap govern, cos polític, corporació o creença religiosa.
Per la seva banda, moltes ciutats celebren el dia amb diferents actes, com per exemple la ciutat de Medellín (Colòmbia), que tradicionalment ha acollit un concert amb diferents artistes que presenten missatges de pau. A Catalunya, diferents entitats també celebren aquesta data. En concret, la plataforma Creatives Fent Xarxa presentarà la iniciativa “Mujeres en pie de paz”, on es farà una lectura d’un manifest i hi haurà la creació col·lectiva d’una mandala de flors amb la bandera de la pau, a càrrec de Marianna García Legar. L’acte tindrà lloc el dia 20 de setembre a les 19:00h al Casal d’Entitats Mas Guinardó. Per la seva banda, Fundipau organitza una festa per commemorar que el mes de juliol es va aprovar a les Nacions Unides el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears. Serà el 21 de setembre a les 22h a l'Inusual Project Centro Cultural de Barcelona amb la participació de DJ Pepinho.
La campanya “Junts per la Pau” del 2017 es va acordar durant la Cimera pels Refugiats i Migrants celebrada el 19 de setembre del 2016. La ciutadania mundial tindrà una bona oportunitat per mostrar el seu suport a les persones que fugen de la guerra, remarcar els beneficis que poden aportar a les economies dels països d’acollida i destacar el valor de la solidaritat.
Afegeix un nou comentari