Endavant Haití! inicia una campanya per modernitzar les cuines haitianes

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: Endavant Haití!
Font: Endavant Haití!
 Font: Endavant Haití!
Font: Endavant Haití!
 Font: Endavant Haití!
Font: Endavant Haití!

Endavant Haití! inicia una campanya per modernitzar les cuines haitianes

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

L’organització catalana Endavant Haití! inicia una campanya per a la construcció de cuines modernes, més pràctiques i sostenibles que les tradicionals.

La població negra d’Haití va ser la primera en rebel·lar-se contra l’esclavatge l’any 1791, i de la seva revolució va néixer el país que coneixem avui, una illa que comparteix geografia amb la República dominicana.

Malgrat la seva força inicial, Haití ha patit els estralls dels desastres naturals i una marginalització econòmica que n’han alentit molt el desenvolupament. Encara avui, el 80% de les persones haitianes utilitza cuines tradicionals per preparar els seus àpats.

Les cuines tradicionals consisteixen en un foc de llenya envoltat per un parell de pedres, i la població haitiana les tenen dins de casa, en un espai tancat. L’ús d’aquestes cuines antigues implica que la persona que cuina, majoritàriament dones, està exposada a la inhalació constant de fums produïts per la combustió de la llenya.

A més de ser poc eficaces i nocives per la salut de qui cuina, les cuines tradicionals també ocupen les criatures en la tasca de recollir sempre la llenya, acció que afecta el medi ambient: les cuines tradicionals consumeixen molta fusta, fet que comporta una major desforestació dels boscos de la zona.

Per evitar això, l’organització Endavant Haití! ha engegat una campanya per captar fins a 10.000 euros que es destinaran a la compra d’eines i material de construcció, a la compra d’un vehicle de transport i al salari d’una persona de la regió de Mont-Organisé que s’ocuparà de coordinar el projecte: entrega de materials a les famílies, formació i supervisió de les construccions.

Aquest projecte sorgeix de la col·laboració d’Endavant Haití! Amb la cooperativa local haitiana COPADIM, que s’encarregarà de seleccionar la persona coordinadora del projecte esmentada al paràgraf anterior.

L’objectiu de l’entitat catalana i de COPADIM és construir una cuina per cada casa de la regió haitiana de Mont-Organisé, habitada per unes 20.000 persones. En la primera etapa del projecte, les dues organitzacions aspiren a construir cent cases en el transcurs d’un any.

Endavant Haití! té la premissa d’oferir eines i formació tècnica per tal que les famílies haitianes es construeixin les seves pròpies cuines amb el material que elles mateixes podran comprar a l’organització. La persona assalariada garantirà que les cuines es construeixin.

De moment l’entitat catalana ha recaptat un 74% dels 10.000 euros marcats com a pressupost necessari per a fer viable el projecte. Si voleu més informació sobre el projecte o si teniu intenció de fer una donació podeu fer-ho aquí.

Afegeix un comentari nou