Àmbit de la notícia
Internacional

Els països empobrits destinen més diners a l'educació dels més rics

  • Una de les imatges de l'informe d'UNICEF

Un informe d'UNICEF assenyala que als països més pobres el 46% del pressupost d'educació va destinat al 10% més instruït i benestant.

UNICEF ha publicat l'informe El argumento en favor de la inversión en educación y la equidad, on explica que als països empobrits és habitual destinar bona part del pressupost educatiu als segments de població més rics. L'estudi assenyala que quant més pobre és un païs més alt és el nivell d'inequitat: Als països d’ingressos més baixos el 46% del pressupost es destina al 10% d’estudiants més instruïts; mentre que en països d’ingressos alts, aquest percentatge es redueix fins el 13%.

L'estudi arriba a la conclusió de que aquesta desigualtat té a veure amb la superació d’etapes educatives i el cost dels nivells més alts d’educació. Explica que els països del Sud inverteixen molt poc en educació i les famílies s’han de fer càrrec de bona part del preu de l’escolarització dels seus fills. Les famílies més pobres no poden assumir aquest cost i, per tant, els seus fills i filles abandonen abans els estudis abans.

Davant aquesta situació, UNICEF insta aquests països a prioritzar la despesa educativa perquè afavoreixi el conjunt de la seva població infantil i no només als més privilegiats. Un dels Objectius del Mil·leni que es volien assolir per al 2015 era aconseguir l'escolarització primària universal. Lluny d'aquest objectiu, encara hi ha 52 milions de nens i nenes al món sense escolaritzar.

L'informe d'UNICEF afirma que la desigualtat en l'accés a l'educació no és problema només dels països empobrits i recorda que als Estats Units l’abandonament escolar a secundària dels joves de famílies amb menys recursos és cinc vegades més gran que el dels joves amb ingressos elevats. De la mateixa manera, l’abandonament entre joves negres o d’origen llatinoamericà és el doble que la resta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari