Àmbit de la notícia
Internacional

GirÀfrica, càpsules culturals per la transformació social de l’imaginari africà

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • GirÀfrica fomenta una visió realista del continent per la transformació i cohesió social.
    Font: Moto Kiatu
  • Un dels tallers tractarà el racisme i els prejudicis en contraposició amb la capacitat creativa i emprenedora de la població africana.
    Un dels tallers tractarà el racisme i els prejudicis en contraposició amb la capacitat creativa i emprenedora de la població africana. Font: Top Manta
  • GirÀfrica apropa la riquesa cultural contemporània del continent africà, com la música electrònica.
    GirÀfrica apropa la riquesa cultural contemporània del continent africà, com la música electrònica. Font: Moto Kiatu

L’Aula Wiriko, associació cultural per la divulgació i promoció de les Arts i les Cultures Africanes del Sud del Sàhara, presenta un programa cultural sobre la diversitat de les realitats del continent.

Amb l’objectiu de transformar l’imaginari col·lectiu sobre l'Àfrica i acceptar amb respecte les poblacions d’origen africà, neix GirÀfrica, càpsules culturals per aprendre de la riquesa africana i construir societats més cohesionades.

La iniciativa de l’Aula Wiriko sobre les arts i les cultures africanes apropa la cultura contemporània del continent i les iniciatives creatives dels col·lectius africans i afrodescendents. Crea una finestra per conèixer les realitats culturals contemporànies de l'Àfrica, fomentant una visió realista del continent per la transformació i cohesió social.

Música, literatura, cinema i disseny urbà són les temàtiques d’aquest programa en línia que combina l’educació no formal amb debats transformadors de diverses disciplines artístiques. Cada curs inclou quatre mòduls de vuit sessions cadascun que necessiten inscripció prèvia. Els tallers es realitzaran del 6 al 16 d’octubre de 18 a 20 h, tot i que les sessions estaran disponibles a la plataforma tot el mes d’octubre.

GirÀfrica està dirigit a tècnics i tècniques d’intervenció social d’ajuntaments i òrgans públics, treballadors i treballadores socials en contacte amb població migrada tant de Catalunya com l’Estat espanyol, ONGs i fundacions de l’àmbit social i cultural, entitats del Tercer Sector i associacions, i, en especial, a joves afrodescendents amb potencials per a convertir-se en referents per les seves pròpies comunitats.

Els cursos de GirÀfrica

Durant la setmana es podran realitzar tallers de literatura, arquitectura, música, cinema o debats sobre el racisme. Dimarts 6 d’octubre és el torn de la literatura africana per Carlos Bajo. Es tractarà la producció literària, la migració i la percepció del viatge que aquesta ens dona.

El taller de literatures amb Lucía Mbomío dimecres 7 d’octubre ajudarà a identificar els estereotips més habituals per evitar-los i conèixer els elements que creen una imatge honesta del continent.

Gemma Solés aproparà els sons de l’Àfrica urbana, moderna i contemporània parlant de la hibridació cultural a través dels sons de les regions de l'Àfrica dijous 8. 

Divendres 9 arriba el taller sobre música electrònica africana amb Vanessa Anaya i Daniel Bobadilla del col·lectiu Moto Kiatu. Es coneixeran els estils més punters del continent gràcies a una sessió musicada amb la tradició musical i l’accés a les tecnologies.

L’arquitectura i disseny urbà al sud del Sàhara amb Gemma Solés serà la temàtica del dimarts 13. S’explicarà el canvi de l’arquitectura, l’espai públic i l’urbanisme africà amb l’arribada dels colons europeus.

Dimecres 14 es realitzarà el taller sobre la presència de persones africanes a l’espai públic amb Lamine Bathily de Top Manta. Amb l’exemple dels manters de Barcelona es parlarà del racisme i els prejudicis en contraposició amb la capacitat creativa i emprenedora.

Sebastián Ruiz serà l’encarregat de tractar el cinema africà dijous 15 en propostes transgressores com ciència-ficció, videoclips, cinema polític o propostes digitals destinades a les plataformes audiovisuals com Netflix.

El col·lectiu Tinta Negra oferirà l’últim taller del programa divendres 16. Kathy Sey parlarà sobre actors i actrius afrodescendents de Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari