El territori d'Haití no està preparat per patir més terratrèmols i es queda sense boscos

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
La gent d'Haití viu en habitatges molt poc estables. Font: Endavant Haití
Les cases d'Haití són molt precàries i poc estables per aguantar terratrèmols.
Les cuines millorades d'Endavant Haití milloren la salut de la població Font: Endavant Haití
Haití s'està quedant sense llenya perquè la població pugui cuinar.
grup de dones camperoles haitianes Font: Endavant Haití
La gent planta iuca, una de les principal fonts d'alimentació del país.

El territori d'Haití no està preparat per patir més terratrèmols i es queda sense boscos

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Nou anys després del devastador sisme que va copejar el territori, el país viu sota mínims. Endavant Haití, ajuda a millorar l'eficiència energètica de la zona per protegir la salut de la gent i acabar amb la desforestació.

El gener de 2010, Haití va patir un devastador terratrèmol que va acabar amb la vida de més de 222.000 persones. Fa tres mesos, l’octubre de 2018, el territori va ser copejat, de nou, per un altre terratrèmol de magnituds similars.

Nou anys després de la primera catàstrofe, aquest país, el mes pobre d’Amèrica, continua sense estar preparat per rebre terratrèmols. A més a més dels desastres naturals que regularment assetgen Haití, la falta d’eficiència energètica fruit de la pobresa estan deixant el país sense massa forestal.

“Haití és un país que eternament està en construcció”, així ho recalca un dels fundadors de l’ONG catalana, Endavant Haití, Pau Pérez. Aquesta organització ajuda la població a optimitzar els recursos naturals del país per millorar la salut de la població i protegir l’entorn natural del procés de desforestació que està patint aquest territori.

“El país no està preparat ni per terratrèmols, ni per huracans, ni per res d’això. Quan aquestes catàstrofes passen per Haití sempre hi ha milers de morts. Les cases són de fusta o de blocs de ciment mal fets...”, afegeix Pérez.

Aquesta ONG opera a la localitat de 'Mont-Organizé' i tira endavant els seus projectes juntament amb COPADIM, el col·laborador local de l’ONG catalana. Es tracta d’una cooperativa agrícola de més de 600 persones.

Actualment, Endavant Haití desenvolupa dos projectes en aquesta localitat. El primer és el de ‘la construcció de cuines millorades’. Segons Pérez, la gent d’allà cuina de manera molt rudimentària i gasta molts llenya per fer foc dins les habitacions.

Sense xemeneies ni sense estructura que protegeixi el foc es generen molts problemes de salut, pulmonars, cataractes... A més a més es malgasta moltíssima llenya dels arbres. “Haití només té un 2% de la seva massa forestal”, afirma Pérez.

El projecte consisteix en la creació d’estructures de totxo tancades per poder cuinar amb llenya, optimitzant el foc, respectant la seva cultura, però millorant “dràsticament”, la seva salut, la seva economia i l’entorn natural.

Aquest projecte es va posar en marxa a principis de 2018 mitjançant aquesta campanya per recaptar fins a 10.000 euros amb la idea d’instal·lar una cuina per a cada familia de 'Mont-Organisé', una localitat que té uns 20.000 habitants.

El segon projecte és per millorar la capacitat productiva dels pagesos de 'Mont-Organisé' i consisteix en transformar la iuca en qasabe, una espècie de pa cruixent fet amb farina de iuca. “la iuca és un tubercle que es fa malbé molt aviat. Si es transforma ens assegurem que tenen alimentació tot l’any”, diu Pérez.

Afegeix un comentari nou