HRW acusa Israel de cometre crims d''apartheid' i persecució contra el poble palestí

Colectic
Vista aèria de Jerusalem (de Cycling Man CC BY-NC-ND 2.0) Font: Cycling Man CC BY-NC-ND 2.0
Vista aèria de Jerusalem (de Cycling Man CC BY-NC-ND 2.0)

HRW acusa Israel de cometre crims d''apartheid' i persecució contra el poble palestí

Colectic

Resum: 

L'ONG publica un informe amb investigacions que denuncien la discriminació sistèmica i reclama al Tribunal de la Haia que ho investigui.

Les pràctiques abusives d’Israel contra el poble palestí constitueixen crims de lesa humanitat d’'apartheid' i persecució. Així ho ha denunciat l'ONG Human Rights Watch en un infome que recull investigacions, casos d'estudi, una revisió dels documents del govern israelià i declaracios de funcionaris que han servit per comparar les polítiques i pràctiques cap a les persones palestines amb aquelles dirigides cap a les israelianes jueves.

Les conclusions confirmen que les autoritats israelianes cometen crims per mantenir la dominació, i greus abusos i repressions contra el poble palestí que viu en territori ocupat.

"Veus prominents han advertit durant anys que l’'apartheid' aguaita a la cantonada si les pràctiques de domini d’Israel sobre els palestins no canvien", ha dit Kennet Roth, director executiu de Human Rights Watch, i ha afegit: "Aquesta detallada investigació demostra que les autoritats israelianes ja estan cometent els crims contra la humanitat d’'apartheid' i persecució".

L'organització internacional defineix 'apartheid' com la prohibició mitjançant formes especialment greus de discriminació i opressió institucional que consta de tres elements: la intenció de mantenir la dominació d’un grup racial sobre un altre (entenent grup racial en relació a l’ascendència i l’origen nacional o ètnic), un context d’opressió sistemàtica per part del grup dominant sobre el grup marginat, i actes inhumans.

D'altra banda, el crim de lesa humanitat de persecució consisteix en la privació greu de drets fonamentals a un grup racial, ètnic o d’un altre tipus amb intenció discriminatòria.

HRW considera que les polítiques demogràfiques del govern israelià que concentren les persones palestines a les zones amb més densitat poblacional i tenen l'objectiu de mantenir una àmplia majoria jueva a ciutats com Jerusalem responen a aquests crims, així com les lleis excloents, els pressupostos discriminatoris i el règim militar que restringeix la mobilitat de les persones palestines.

Són part d'aquesta discriminació sistèmica el règim de permisos, la confiscació de més d’un terç de la terra a Cisjordània, la negació dels drets de residència o dels permisos d'obra i la demolició d'habitatges al·legant falta de permís.

Altres formes de repressió s'amaguen sota el pretext de la seguretat, explica l'ONG. És el cas de la congelació dels registres de població que Israel manté al territori ocupat, que impedeix la reunificació familiar de les persones palestines. "La seguretat no justifica l’'apartheid' i la persecució ni l’ús excessiu de la força o la tortura", diu HRW.

Crida al Tribunal de La Haia

Amb aquest informe, l'ONG demana a les autoritats israelianes que desmantelin totes les formes de repressió i discriminació que privilegien els israelians jueus a costa dels palestins, incloent-hi la llibertat de circulació, l’assignació de terres i recursos i l’accés a l’aigua i l’electricitat, així com la concessió de permisos de construcció.

Però no s'atura aquí. Reclama al Tribunal de la Haia que investigui i processi a qui estigui implicat en aquests crims i fa una crida a la comunitat internacional a revisar la seva aproximació cap a Israel i Palestina, i a adoptar una política que estigui enfocada en els drets humans i la rendició de comptes en lloc de centrar-se només en el procés de pau.

Proposa als països que imposin sancions individuals com ara la prohibició d'ingrés al país i la congelació d’actius als funcionaris responsables d’aquests crims. També que estableixin una comissió d’investigació de l’ONU per examinar la discriminació i la represió sistemàtica i que nomenin un enviat especial per mobilitzar l’acció internacional i acabar amb la persecució i l’'apartheid' a tot el món.

De la mateixa manera, considera que haurien de condicionar la venda d’armes i l’assistència militar a que les autoritats prenguin mesures concretes per posar fir a aquests crims, i els insta a examinar els acords, els plans de cooperació i totes les altres formes de comerç i diplomàcia amb Israel per detectar aquelles que contribuiexin als crims i finalitzar-les quan sigui possible.

Afegeix un comentari nou