Immigració i pobresa infantil
Comparteix
La Fundació Pere Tarrés i UNICEF han analitzat en un estudi l'impacte que té en el benestar dels infants el fet de pertànyer a famílies immigrants. Demanen als partits que incloguin en els seus programes electorals un Pla Nacional contra aquesta situació de risc social.
Els punts clau analitzats són les dificultats d'accés a la salut, l'educació i l'alimentació. L'informe “Abriendo ventanas: infancia, adolescentes y famílas immigradas en riesgo social” ha estat presentat aquests dies per les dues organitzacions. El dret fonamental a l'alimentació, a la formació i a la medicació en cas de malaltia són punts especialment crítics.
La metodologia ha sigut l'entrevista a més de 100 professionals relacionats amb el tema. Catalunya té el major col·lectiu d'infants o adolescents fills d'immigrants, amb un 21%, seguida de Madrid, amb un 18%, i de la Comunitat Valenciana, amb un 14%, entre altres regions de l'Estat espanyol, sobre un total quantificat el 2009 de 971.479 infants i adolescents fills d'immigrants.
L'informe l'han realitzat les especialistes Violeta Quiroga i Ariadna Alonso, de la Fundació Pere Tarrés, i, més enllà d'estadístiques i qüestions de caire general, posen el focus d'atenció en els factors de risc. Qüestions legals relacionades amb ítems com l'empadronament tenen molt a veure amb el risc social i sanitari d'aquests menors.
Temes com dificultats en la formació, en el currículum escolar, la precarietat laboral dels pares, la precarietat en l'habitatge, la manca de la família extensa, la violència intrafamiliar com a “mesura correctora”, les bandes juvenils i altres temes són aspectes que també recull l'estudi en relació a la situació de risc dels menors.
L'estudi també recull aspectes de millora d'aquest risc, i les corresponents recomanacions. L'ajustament dels centres educatius a les situacions de diversitat cultural, els Programes de Suport Familiar desenvolupats pels ajuntaments a través de tècnics de reagrupació familiar abans i després de l'arribada dels infants, i els bons resultats de les sessions d'acompanyament individualitzat a la família i el nen reagrupat per reorientar les relacions familiars, són alguns d'aquests aspectes positius a desenvolupar.
Afegeix un nou comentari