Indígenes contemporanis, racisme i drets humans

 Font:
Font:

Indígenes contemporanis, racisme i drets humans

Resum: 

L'ONG Survival, que s'ocupa de la defensa dels diferents pobles del planeta, en perill d'extermini i discriminació, denúncia una “nova forma de racisme” per part de l'opinió pública i els mitjans de comunicació. I engega una campanya online i participativa en contra. Grups que viuen encara en el neolític? Primitius? Salvatges?

No, afirma l'ONG. Simplement conserven tradicions i formes de vida quotidiana de generació en generació, especialment de tradició oral i de pràctiques, i intenten conservar les seves terres ancestrals. En aquests temes tenen en Survival un “advocat”, que vol preservar l'immensa riquesa que suposa la diversitat cultural i multiètnica mundial, i l'indigenisme.

A molts punts del món, pobles del planeta conserven formes de vida tradicionals, amb més o menys contacte amb el “pensament únic occidental”. Els darrers grups socials -o tribus- “no especialment contactats” podrien ser pobles de l'Amazònia brasilera i a altres zones de les ex-colònies europees de Sud-Amèrica. Els boiximans del sud-oest africà també estan, per exemple, entre els “clients” d'aquesta ONG internacional, que té la seva seu central a Londres, però amb seus a 6 ciutats més. I també monitoritza Àsia, Austràlia, i els Inuit de Nord-Amèrica.

Però l'industrialització i la sobre-explotació dels recursos naturals amenacen la pervivència d'aquests col·lectius, defensats com a “contemporanis”, per Survival, i no com a “primitius” o “salvatges”, qualificacions que Survival rebutja de pla, “per racistes”.

Per això ha engegat la campanya participativa i online “Planta-li cara al racisme”, amb la que vol evitar el concepte de primitivisme i denunciar l'ús que aquesta qualificació té aquesta nostra societat, diguem-ne, “benestant” i hiper-transformadora dels entorns.

Afegeix un comentari nou