La bicicleta, el mètode de transport que integra els refugiats a Londres

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La bicicleta, el mètode de transport que integra els refugiats a Londres

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

The Bike Project reaprofita bicicletes de segona mà, les repara i les dóna a les persones que fugen dels seus països d'origen. Cada any, a la capital britànica arriben 13,500 demandants d'asil.

Una comunitat de refugiats, mecànics i voluntariat ha tingut una idea: rebre donacions de bicicletes de segona mà, reparar-les en un taller i després entregar-les a demandants d'asil i persones refugiades. Es tracta de The Bike Project, un projecte que segons dades pròpies, afirma que cada any arriben a Londres 13.500 persones que fugen dels seus països per motius com la guerra, dictadures, discriminació ètnica o pel canvi climàtic. En relació amb aquesta xifra, són 27.500 les bicicletes que s'abandonen durant el mateix període. Això vol dir que només una d'aquestes bicicletes reciclades pot ajudar a les persones refugiades a estalviar 20 lliures esterlines pel bus i fins a 1040 lliures cada any.

Cal dir, que perquè aquest projecte sigui sostenible a llarg termini, una proporció petita de bicicletes es ven a través de la botiga The Bike Shop. D'aquesta manera es poden generar fons que garanteixin la seva continuïtat. En els tres primers anys, fins a 1,300 refugiats van rebre una bicicleta que va contribuir en un estalvi col·lectiu de 1.352 milions de lliures en transport. “Em sento bé quan vaig amb bicicleta. Fa que la meva ment estigui activa i per a mi és com una teràpia”, afirma una de les persones beneficiàries.

Londres és una ciutat on el transport públic pot ser molt car. Sarah Morpurgo, coordinadora del projecte, afirma que “el principal problema que han d'afrontar aquí, especialment a Londres, és l'aïllament”. De la mateixa manera, la capital britànica ofereix moltes oportunitats com advocats que poden ajudar-los en el seu procés de sol·licitud d'asil, organitzacions que puguin donar-los un allotjament, l'accés a una educació i a un sistema de salut, etc. Per gestionar les peticions per adquirir una bicicleta, tenen a la seva pàgina web una llista d'espera. Si els i les demandants d'asil, han rebut l'estatus de refugiats en els darrers cinc anys, poden omplir un formulari i llavors quan The Bike Project rep una nova bicicleta, reben un correu electrònic amb una notificació.

L'avís s'envia seguint un ordre de selecció. Llavors, la persona beneficiària ha de portar la seva identificació per poder adquirir-la. Poden passar fins a 3 mesos, i el projecte social dóna l'oportunitat de passar pel taller per poder reparar-les si hi ha qualsevol incidència. Per poder col·laborar, The Bike Project ha habilitat un espai on aquelles persones que ho vulguin poder donar la seva bicicleta, ajudar a reparar una bicicleta en mal estat o esponsoritzar una bicicleta.

Afegeix un comentari nou