La crisi per la Covid-19 empeny 86 milions d'infants cap a la pobresa

LaviniaNext
Autor/a: 
LaviniaNext
La pobresa infantil creixerà arran de la Covid-19 a tot el món. Font: Llicència CCO.
La pobresa infantil creixerà arran de la Covid-19 a tot el món. Font: Llicència CCO.
La pobresa infantil creixerà arran de la crisi de la Covid-19 a tot el món el 2020. Font: Llicència CCO.
La pobresa infantil creixerà arran de la crisi de la Covid-19 a tot el món el 2020. Font: Llicència CCO.
La crisi sanitària per la Covid-19 està fent augmentar el risc de pobresa a milers de llars d'arreu del món. Font: Save the Children
La crisi sanitària per la Covid-19 està fent augmentar el risc de pobresa a milers de llars d'arreu del món. Font: CCO.

La crisi per la Covid-19 empeny 86 milions d'infants cap a la pobresa

Autor/a: 
LaviniaNext
LaviniaNext

Resum: 

Un 44% dels nous casos de pobresa infantil es registrarà a Europa i Àsia Central, segons Save the Children i Unicef.

La pandèmia de coronavirus està empobrint milions de famílies d'arreu del món. L'any 2020 podria tancar-se amb un 15% més de nens i nenes que viuen sota el llindar de la pobresa als països d'ingressos mitjans i baixos.

L'increment suposaria que 86 milions d'infants se sumin al total dels que ja viuen a llars sense recursos. A finals d'any, doncs, la xifra total de pobresa infantil afectaria 672 milions de persones.

Gairebé dues terceres parts d'aquests nens i nenes viuen a l'Àfrica Subsahariana i Àsia Meridional. L'augment més notable es produiria a Europa i Àsia Central amb un 44% dels nous casos. A l'Amèrica Llatina i el Carib es concentrarien un 22% d'aquests nous casos de pobresa infantil.

Save the Children i Unicef han obtingut aquestes dades a partir d'una anàlisi de les projeccions econòmiques de l'FMI i el Banc Mundial. Les dues ONG alerten que la situació encara es pot evitar si s'actua amb rapidesa amb ajudes directes a les famílies.

Milers de llars estan vivint aquests mesos amb menys recursos que abans. Moltes mares i pares han perdut la feina i han vist disminuits els ingressos. D'altres, que ja vivien en situació vulnerable, no poden cobrir ni les necessitats més bàsiques com són l'alimentació i la higiene. Als països desafavorits la greu situació s'ha fet més evident encara amb la impossibilitat de tenir assistència sanitària. En aquest context, la xifra d'infants que estan en situació vulnerable creix a marxes forçades arreu del món.

Mesures per evitar més pobresa infantil

Les dues entitats reclamen la posada en marxa immediata de diverses mesures que evitarien que milers de famílies amb infants caiguin en la pobresa.

Per una banda, demanen ampliar els sistemes i programes de protecció social per donar resposta a les necessitats immediates de milers de llars: transferències en efectiu, ajudes als menjadors escolars i prestacions per fills o filles a càrrec són algunes de les propostes.

Per l'altra, reclamen mesures a llarg termini com més inversió en protecció social, polítiques fiscals, feina i mercat laboral. Així, els països estarien més preparats per actuar en casos d'emergència com la que s'està vivint actualment.

La Covid-19 i el seu impacte en la pobresa

"La pandèmia de coronavirus ha desencadenat una crisi socioeconòmica sense precedents, que està esgotant els recursos de famílies d'arreu del món", analitza Henrietta Fore, la directora Executiva d'Unicef. Fore alerta que les dificultats econòmiques que estan patint milers de llars podrien revertir anys de millora en la reducció de la pobresa infantil, ja que s'està privant a la infància del serveis essencials: "Sense una acció coordinada, les famílies que ja tenen problemes per tirar endavant podrien caure en la pobresa i les més pobres podrien enfrontar-se a nivells de necessitat que no s'han registrat en dècades".

Les repercussions de la Covid-19 a la pobresa afecten més durament als infants, ja que són més vulnerables. La directora general de Save the Children, Inger Ashing, assegura que "si actuem ràpidament i amb fermesa podrem contenir els riscos que planteja aquesta crisi", ja que "la pobresa no és inevitable per als nens i les nenes".

Afegeix un comentari nou