La simbologia de l’ONU, a debat

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar

La simbologia de l’ONU, a debat

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Wonder Woman, l’ambaixadora de les Nacions Unides per l’apoderament de les dones, ha deixat de ser-ho després de les crítiques rebudes per part de la societat civil.

Wonder Woman, o Dona Meravella en català, ja ha passat a la història com l’ambaixadora de les dones de l’ONU amb menys temps de vida. El passat 13 de desembre, les Nacions Unides van decidir retirar el càrrec a la polèmica simbologia després que algunes veus crítiques dins de l'organització i de la societat civil forcessin el seu comiat. I és que la distinció de l’heroïna de DC Comics com a ambaixadora honorífica per la lluita per la igualtat de gènere no ha deixat indiferent a ningú. El seu prominent cos, marcat per forts trets de connotació sexual, va aixecar una polseguera de crítiques perquè el missatge que donava el símbol de l’ONU no era l’adequat.

Tot i que els creadors del personatge van defensar el caràcter guerrer i independent del símbol, arrelat aparentment a un discurs feminista, el públic ha vist com un missatge erroni la gran mida dels pits i la pràctica nuesa del personatge, amb molt poca roba. En aquest sentit, gairebé 45.000 persones van signar una petició a la plataforma Care2 Petitions perquè les Nacions Unides reconsideressin la distinció atorgada a Wonder Woman.

El 21 d’octubre de 2016 va ser quan el secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon va nomenar el personatge de ficció de DC Comics com a ambaixadora. No obstant això, el personatge té més de 75 anys d’història. Segons van denunciar les persones signants, "és sorprenent que quan en un moment on la igualtat de gènere i la prevenció de l’explotació sexual i l’abús de les dones és al cim de l’agenda de l’ONU es facin símbols com aquest".

En declaracions al diari nord-americà New York Times, els responsables de comunicació de DC Entertainment han al·legat que "durant 75 anys Wonder Woman ha sigut una força de motivació per a molts i ho seguirà sent després del paper com a ambaixadora de l’ONU". El que és cert, fins a dia d’avui, és que Wonder Woman ha tingut una curta vida de dos mesos com a ambaixadora i trenca així amb la intenció de convertir-se en símbol de l’apoderament de les dones durant tot el 2017.

Afegeix un comentari nou