La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia rebutja la massacre de Nariño

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Els conflictes a la zona de Barbacoas són llargs i venen de fa molts anys. Imatge de Jujovar2010. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0 Font: Jujovar2010. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0
Els conflictes a la zona de Barbacoas són llargs i venen de fa molts anys. Imatge de Jujovar2010. Llicència d'ús CC BY-SA 3.0
El poble Awá és un poble que està en perill d'extinció físic i cultural. Imatge de Campo Elias Escobar. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0 Font: Campo Elias Escobar. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
El poble Awá és un poble que està en perill d'extinció físic i cultural. Imatge de Campo Elias Escobar. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia rebutja la massacre de Nariño

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

La massacre soferta pel poble Awá ha comportat l’emissió d’aquest comunicat. En el comunicat hi ha diverses demandes al govern català i a la resta de comunitat internacional.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia va emetre el passat diumenge 2 d’agost, un comunicat d’urgència on expressava la seva condemna a la massacre de la reserva indígena d’Awá Ñambí Piedra Verda. En el comunicat, publicat a la seva pàgina web, demanen la fi de tota forma de violència i vulneració dels Drets Humans a Colòmbia.

El comunicat explica que el passat 28 de juliol, un grup armat va assassinar a dues persones i va ferir greument a tres persones més. Entre aquestes persones mortes i ferides, hi ha dues persones menors d’edat. Aquest fet va provocar un desplaçament intern de moltes famílies, que buscaven un lloc més segur on viure.

Aquest no és l’únic fet violent que viu el país. Segons la Taula, ja hi ha hagut 9 assassinats selectius, amenaces a dones que defensen els drets humans del poble Awá, forçaments de desplaçaments interns i l’assassinat del governador suplent, el passat 10 de juliol. Tots aquests fets han ocorregut durant aquest 2020.

Els anys anteriors no han estat de tranquil·litat per aquesta zona de Colòmbia. El 2009, va haver l’assassinat de 17 persones en el poble Tortugañá Telembí. Aquest fet es va produir just després que el poble Awá, va ser considerat per la Cort Constitucional Colombiana, com a poble indígena amb risc d’extinció física i cultural. El fòrum permanent per a les qüestions indígenes de les Nacions Unides, ha descrit la situació com a genocidi.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia conclou el comunicat demanant tot una sèrie de demandes al govern de Colòmbia, govern català, la Unió Europea i a la resta de la comunitat internacional. Algunes d’aquestes demandes són el suport al poble indígena Awá i realitzar més pressió al govern colombià perquè estabilitzi la zona.

Podeu llegir el comunicat sencer aquí.

Afegeix un comentari nou