La Taula de Colòmbia participa en la web Alerta Drets Humans

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
El mapa col·laboratiu Alerta Drets Humans és una altre manera de manifestació.  Imatge de Alisdare Hickson. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Alisdare Hickson. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
El mapa col·laboratiu Alerta Drets Humans és una altre manera de manifestació. Imatge de Alisdare Hickson. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
La web té per objectiu incidir en la vida política. Imatge Catching.Light. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Catching.Light. Llicència d'ús CC BY 2.0.
La web té per objectiu incidir en la vida política. Imatge Catching.Light. Llicència d'ús CC BY 2.0.

La Taula de Colòmbia participa en la web Alerta Drets Humans

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

El Grup Català d’Empresa i Drets Humans format per diferents entitats ha presentat una web que mostra les vulneracions d’algunes empreses en matèria de drets humans. El mapa és col·laboratiu i està en llicència copy left.

La Taula de Colòmbia va presentar el passat 30 de juny la web Alerta Drets Humans. Aquesta web és un instrument que permet visualitzar de manera clara i comprensible les vulneracions de drets que practiquen empreses que operen a Catalunya i arreu del món. Mitjançant aquesta pàgina web es pot obtenir informació, rigorosa i contrastada sobre casos, empreses, tipus de vulneracions i sectors econòmics, on s’ha produït una agressió als drets humans.

Aquesta pàgina web ha estat desenvolupada per 15 organitzacions que pertanyen a dues plataformes d’entitats, que són la Fede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

Segons declaracions d’Alejandra Durán, membre de l’equip de Comunicació de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia: "a les organitzacions que formen part del grup d’empresa i drets humans els preocupa veure la gran quantitat de casos que relacionen vulneracions de drets humans, ambientals i laborals, amb empreses i grans grups empresarials".

Duràn especifica que: "l’objectiu de la web és incidir sobre les institucions catalanes, a fi que creïn el Centre Català d'Empresa i Drets Humans, que ha de ser un centre públic que vetlli perquè les empreses catalanes respectin els drets humans allà on sigui que s'estableixin. La web també pretén fer incidència social a la població catalana".

Un mapa col·laboratiu per denunciar els drets de les persones

La web Alerta Drets Humans és un mapa col·laboratiu on les entitats que formen part del grup català d’empresa i drets humans poden aportar informació i referenciar-la geogràficament. Alejandra Duràn comenta "la informació que conté el mapa està contrastada amb les persones, col·lectius i organitzacions que es troben als territoris afectats, que són els que coneixen directament el cas. Com us podeu imaginar aquesta és una tasca que requereix un cert temps d'anàlisi a fi de poder contrastar la informació i garantir el rigor en la investigació".

Tanmateix si alguna persona vol aportar més informació, Durán comenta "de moment, són les entitats que conformen el grup d'empresa i drets humans les que introdueixen les dades a la base de dades que alimenta el mapa. Ara bé, en cas de tenir coneixement i interès per poder incloure un cas al mapa, qualsevol persona, institució o organització es pot posar en contacte amb nosaltres al correu alertadh@lafede.cat".

Perquè el missatge arribi molt més lluny del que pot arribar, Alejandra Durán comenta "Hem establert la llicència "copy left" amb l'objectiu que els continguts de la web es puguin utilitzar lliurement, per qualsevol persona, sempre que es citi la font. Es tracta d'una decisió ètica i també política que hem optat des del grup d'empresa i drets humans i que correspon els mateixos objectius de la web: esdevenir una eina útil per cooperar amb tothom qui vulgui treballar en la defensa dels drets humans".

Afegeix un comentari nou