La UAB i la CCAR signen un conveni per acollir i acompanyar persones refugiades
Comparteix
La col·laboració pretén facilitar els processos d'inclusió i autonomia de les persones refugiades i posar a la seva disposició els serveis i les instal·lacions de la UAB, com ara pisos de la Vila Universitària o l'accés als esutis universitaris.
L'acord entre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) estableix el marc de col·laboració dins el qual es pretenen aconseguir objectius com promoure accions de sensibilització per donar a conèixer la realitat de les persones refugiades, desenvolupar accions de suport mitjançant programes de voluntariat, facilitar el lloguer de pisos a la Vila Universitària i fer possible que puguin estudiar a la UAB.
Segons l'acord; signat entre el Rector de la UAB, Ferran Sancho, i el President de CCAR, Miguel Pajares, el passat dimecres 27 d'abril de 2016; les dues institucions hauran d'elaborar un pla d'activitats específic i hauran de crear una comissió mixta que es reuneixi periòdicament per fer el seguiment de les accions i prendre les decisions necessàries.
La Fundació Autònoma Solidària (FAS) serà l'encarregada de dissenyar les accions conjuntes i els programes de voluntariat i de coordinar-les juntament amb el Vicerectorat d'Estudiants i de Cooperació. A dia d'avui, la FAS ja treballa en idear les actuacions d'acompanyament instrumental amb l'objectiu de facilitar els processos d'inclusió de les persones nouvingudes i el creixement de la seva autonomia.
Entre les accions, s'articula també un programa de voluntariat lingüístic en coordinació amb la Facultat de Traducció i Interpretació, en el qual s'ofereix formació intensiva en competències en llengua castellana, amb la visió d'ampliar la intensitat i diversitat de les sessions i d'incloure l'aprenentatge de la llengua catalana.
D'altra banda, el conveni inclou la posada a disposició d'habitatges de la Vila Universitària per a les persones sol·licitants d'asil.
Paral·lelament a la signatura del conveni, altres organismes de la UAB han començat ja a preparar-se per a l'acollida. Així, s'ha establert un acord de col·laboració amb el Servei d'Activitat Física (SAF) de la UAB per l'ús de les instal·lacions esportives, així com la gestió i tramitació de Carnets de la UAB que garanteixin l'accés al servei de biblioteques de la Universitat.
El compromís de les unviersitats públiques catalanes amb les persones refugiades
La iniciativa #UniversitatsRefugi, signada per les universitats públiques de Catalunya membres de l'ACUP, va significar el primer compromís formal de les institucions d'educació superior per promoure la implicació activa de les comunitats universitàries i el desenvolupament d'accions concretes destinades a la sensibilització i a l'acollida.
Des d'aleshores, les universitats han acollit nombrosos actes de sensibilització, com ara la taula rodona "Refugiats a Europa. Mirades des del present cap al futur"”, a la UAB; la conferència "La crisi dels refugiats: entre el dret d'asil i l'acollida" a la UB, entre d'altres.
Darrerament, la Universitat de Girona (UdG) s'ha adherit a la Plataforma #GironaAcull; que té a dia d'avui com una de les seves principals accions la denúncia política i la redacció d'una moció pels ajuntaments de les comarques gironines arrelada en la Declaració Universal dels Drets Humans que posi de manifest el rebuig al Tractat UE-Turquia i que demani, entre d'altres, la retirada del Premi Nobel de la Pau 2012 que es va atorgar a la Unió Europea.
Afegeix un nou comentari