La UIT premia un projecte de preservació de la riquesa lingüística

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La UIT premia un projecte de preservació de la riquesa lingüística

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

"En mi idioma", programa impulsat per la ONG Colnodo (Colòmbia) amb el suport d'estudiants i professors de la UPC, recentment ha rebut un important premi en el sector de les TIC.

A Colòmbia, el castellà conviu amb més d'una seixantena de llengües indígenes parlades per prop de mig milió de persones. Aquestes llengües estan reconegudes com a cooficials en el seu territori i l'ensenyament bilingüe és obligatori a les zones amb una clara tradició lingüística pròpia.

Malgrat això, al llarg dels segles n'han desaparegut moltes. Els experts no s'acaben de posar d'acord però es calcula que la xifra de llengües indígenes extingides oscil·la entre les 20 i les 40.

Per tal de preservar aquesta immensa riquesa lingüística, el 2008 la ONG Colnodo va posar en funcionament "En mi idioma", projecte que recentment ha rebut un prestigiòs premi de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT). "En mi idioma" busca promoure la difusió de coneixements en les diverses llengües indígenes existents a través de l'ús de les TIC.

"En mi idioma" busca preservar la immensa riquesa lingüística de Colòmbia i promoure la difusió de coneixements en llengües indígenes

Estudiants i professors de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) van col·laborar amb el projecte a través del Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La primera experiència es va tenir amb la comunitat Nasa Yuwe del Cauca i a poc a poc s'ha anat fent extensiva a altres comunitats indígenes amb idiomes propis. "En aquests moments a Colòmbia s'està implementant el projecte a les comunitats Misak (Guambianos) i Nasa (Paeces) al departament del Cauca, Wayuu a La Guajira, Palenqueros a Bolivar, Motilón Barí a Norte de Santander, Embera Chamí a Antioquia i Kichwa a Bogotá", detallen des del CCD.

Des del principi, aquest projecte va comptar amb el recolzament de la UNESCO i la feina feta per l'ONG Colnodo recentment ha sigut reconeguda per la UIT, l'organisme especialitzat en TIC de les Nacions Unides. Durant la Cimera Mundial de la Societat de la Informació 2013 el projecte "En mi idioma" va rebre el premi a la Diversitat Cultural i Identitat, Diversitat Lingüística i Contingut Local.

Afegeix un comentari nou