L'accés universal a la salut: un dret per a tothom
Comparteix
Líders i científics del món debaten aquests dies a Washington les mesures necessàries per ampliar el tractament del Sida-VIH fins a la seva eliminació. Malgrat l'optimisme, els països afectats per la pandèmia encara tenen dificultats per ampliar el tractament i combatre la malaltia. Les ONG's promouen campanyes per garantir un accés universal a la sanitat.
Experts en salut pública, científics i responsables polítics es donen cita a la Conferència Mundial de la Sida (que es desenvolupa a Washington entre el 22 i el 27 de juliol) en una trobada que promet ser històrica pels avanços en l'eradicació del virus. Al 2011, les morts a causa de la sida i les noves infeccions es van reduir respecte a l'any anterior. Segons ONUSIDA (l'Agència de Nacions Unides de lluita contra la sida), les morts per la malaltia van caure d'1,8 milions de persones a 1,7 mentre que les noves infeccions van passar de 2,6 a 2,5 milions.
Tot i aquest raig d'esperança, les xifres continuen sent alarmants: hi ha 7 milions de persones als països en desenvolupament que no tenen accés al tractament antirretroviral. I malgrat que 1,4 milions de persones van començar la teràpia al 2011, caldrà duplicar aquesta xifra per arribar a l'objectiu global de 15 milions de persones en tractament per al 2015.
7 milions de persones als països en desenvolupament no tenen accés al tractament contra el virus de la sida-VIH
La Societat Internacional de la SIDA (International AIDS Society-IAS) va presentar la setmana passada un full de ruta conjunt entre els equips d'investigació per posar fi a la pandèmia. Un dels sotasignants és l'IrsiCaixa, l'institut d'investigació de la sida impulsat per l'Obra Social La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
L'investigador de l'IrsiCaixa, Javier Martínez-Picado, assegura que l'objectiu de la nova estratègia és aconseguir una teràpia “efectiva, segura i assequible a gran escala”. Segons Martínez Picado, els tractaments actuals contra la sida són massa cars i, als països més afectats, suposen fins a un 70% de la factura farmacèutica.
Per un accés universal a la salut
En aquest sentit, les ONG's defensen que la protecció de la salut pública ha d'estar per sobre de la defensa de la propietat intel·lectual o dels beneficis econòmics.
Metge sense Fronteres denuncia que el gegant farmacèutic Novartis ha portat a l'Índia als tribunals en diverses ocasions els darrers 6 anys per la seva Llei de Patents. Les lleis índies permeten la producció de medicaments genèrics i l'accés a tractaments assequibles i de qualitat per a milions de pacients, com per exemple els de la sida. Un 80% dels medicaments que MSF utilitza per tractar a 170.000 persones amb aquesta malaltia als seus projectes provenen de companyies índies fabricants de genèrics.
La nova data per a la vista del judici al Tribunal Suprem de l'Índia està fixada per al 22 d'agost. Més de 55.000 persones ja han signat per demanar a Novartis que abandoni la seva batalla judicial. En aquest vídeo pots veure com MSF ha denunciat la situació davant de la seu de Novartis de Barcelona.
Una altra organització que treballa per a garantir l'accés universal a la salut és Farmamundi (Farmacéuticos Mundi). L'organització alerta que l'Acord Comercial Anti-Falsificació (ACTA) signat al passat mes de gener per 22 països de la Unió Europea, entre ells Espanya, posa en risc el comerç de medicaments genèrics. Segons Farmamundi, l'ACTA interpreta els genèrics com a falsificacions, en virtut de "la defensa de la propietat intel·lectual", fet que podria provocar que els tractaments fossin perseguits i retinguts a les aduanes.
Farmamundi també desenvolupa, des de fa anys, la campanya Esenciales para la vida. L'objectiu és denunciar la falta d'accés als medicaments essencials als països del sud, alhora que investigar-ne les causes com a eina per a la lluita contra les desigualtats. Segons dades de l'organització, cada dia moren al món 27.000 persones per causes evitables relacionades amb la falta d'accés a medicaments essencials bàsics.
L'absència d'accés a l'aigua potable, la desnutrició o la deficiència en infraestructures sanitàries són algunes de les causes per aquest desequilibri territorial. Es calcula que el 20% de la població mundial consumeix el 80% dels medicaments. Aquest és l'spot de la seva campanya.
Afegeix un nou comentari