L'associacionisme i el voluntariat al Pla d'Urgell

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'associacionisme i el voluntariat al Pla d'Urgell

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Pla d'Urgell és una comarca de Catalunya que pertany a la província de Lleida. La seva capital és Mollerussa. Limita al nord amb la comarca de la Noguera, a l'est amb l'Urgell, al sud amb les Garrigues i a l'oest amb el Segrià. Alguns dels seus municipis són: Barbens, Bell-lloc d'Urgell, Bellvís, el Palau d'Anglesola, Ivars d'Urgell o Vila-Sana. La comarca té una població de 37053 habitants i va ser creada l'any 1988.

Pel que fa a la seva geografia, i com indica el seu nom, el Pla d'Urgell és una comarca amb un relleu suau i planer. Aquesta formació plana del seu paisatge ha fet que conservi estanys i aiguamolls pel fet que els materials arrossegats per aigües formessin petites barreres on s'acumulés l'aigua de la pluja. El clima també ha pogut influir en la formació del relleu, amb uns hiverns freds i llargs i estius curts i calorosos. Un dels estanys més reconeguts és l'Estany d'Ivars, entre les poblacions d'Ivars d'Urgell i Vila-Sana. D'altra banda, el riu Cord i el riu Ondara són les principals corrents d'aigua que circulen per la comarca. Amb una gran producció agrícola, gairebé tota la comarca és conreada, i la vegetació és més aviat seca. Entre els diferents aliments, el blat de moro o el panís són els que ocupen les primeres posicions de conreu. També hi ha cultius d'ametlles, oliveres, gira-sol i patates.

En referència a la indústria, el centre d'aquest sector secundari és Mollerussa. Les manufactureres de la comarca es basen sobretot en l'elaboració i transformació de productes agrícoles i ramaders. La ramaderia porcina, en aquest sentit, ocupa un lloc destacat al Pla d'Urgell.

L'associacionisme i el voluntariat al Pla d'Urgell

Ambiental:
 • Consorci de l'Estany d'Ivars: constituït l'any 2002, col·labora en la gestió de la conservació de l'estany situat entre les poblacions d'Ivars d'Urgell i Vila-Sana. A més, treballa conjuntament amb l'Espai Natura Estany d'Ivars i Vila-Sana.
 • Espai Cultural dels Canals d'Urgell: és un espai amb vocació global, d'històries particulars, però que pretén ser un centre d'interpretació de les terres regades pels Canals d'Urgell. Hi ha un trinomi entre ésser humà, aigua i paisatge i es troba al municipi de Mollerussa.

Comunitari:

 • Centre d'Esplai Xino-Xano: és un centre d'educació en el lleure del municipi de Bellvís, que treballa amb infants i joves i on es treballa mitjançant activitats inclusives amb el suport de monitors i monitores.
 • AEIG Lo Merlet: és un agrupament escolta del municipi de Palau Anglesola. És membre de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia.
 • Colònies de Sant Jaume: entitat juvenil del municipi de Mollerussa dedicada a l'organització de colònies on s'inclouen activitats d'aventura, jocs, excursions a la natura, cançons, etc. Està formada per un grup professional de monitors i monitores i té gairebé 30 anys de vida.
 • Moviment Infantil Parroquial La Costereta – entitat del municipi Bell-lloc d'Urgell, dedicada a l'escoltisme i l'educació en el lleure. És membre de la Fundació Pere Tarrés i del Moviment de Centres d'Esplais Cristians (MCECC).

Internacional:

 • Creu Roja El Pla d'Urgell: associació que treballa amb col·lectius com ara, gent gran, joventut, infància, immigrants i persones en general que es troben en dificultat social dins la comarca d'El Pla d'Urgell. Forma part del Moviment Internacional de la Creu Roja, present a 185 països i amb més de 100 milions de membres.

Social:

 • Associació de Jubilats de Barbens: és l'associació de persones retirades de la vida professional dins la població de Barbens. En general, cada municipi de la comarca compta amb una associació de jubilats que se centren bàsicament a dinamitzar el dia a dia del col·lectiu.
 • Fundació ASPROS – Llar Residència: és una fundació privada sense ànim de lucre de Lleida, amb diferents delegacions també al municipi de Bell-lloc d'Urgell. Es va constituir l'any 1962 com a associació i el 2005 va passar a ser fundació. És un referent per l'impuls d'accions de sensibilització envers les discapacitats psíquiques. A més, és pionera en la realització de programes adreçats a afavorir la inserció social i laboral d'aquest col·lectiu.

 • ACUDAM: és una empresa declarada d'utilitat pública i d'interès social. Es dedica a l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, donant-los suport i millorant el seu nivell d'autonomia i de qualitat de vida. Va ser fundada l'any 1975 i forma part de la Dincat. Es troba a Mollerussa.

 • Associació Catalana de Pares i Persones Sordes(ACAPPS): és una entitat sense afany de lucre que representa, defensa i treballa amb les persones que pateixen algun tipus de discapacitat auditiva i recolzen a les seves famílies a tots els nivells: davant la societat, l'Administració pública, etc. Tenen un centre a Mollerussa i pertanyen a la Federació ACAPPS de Catalunya.

 • Associació de Donants de Sang Pla d'Urgell: és una associació que pretén fomentar i divulgar la donació altruista de sang i plasma al Pla d'Urgell. Amb seu a Mollerussa, pertany a la Federació Catalana de Donants de Sang, qe col·labora amb el Departament de Salut, el Banc de Sang i Teixits i amb tots els organismes i entitats relacionats amb la transfusió sanguínia.

Cultural:

 • Centre Cultural i Recreatiu l'Esbarjo: és un centre d'activitats lúdiques i d'oci per als habitants d'edat avançada del municipi de Palau d'Anglesola. És membre de la FATEC (Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya), reconeguda d'utilitat pública i amb 519 entitats federades des de la seva creació a l'any 1982.

 • Colla Gegantera del Pla d'Ivars: és una de les colles geganteres del Pla d'Urgell, dedicada a la conservació i restauració del patrimoni cultural dels gegants del municipi i a la difusió d'activitats com cercaviles per les places i carrers d'Ivars en actes festius.

 • Associació Cultural i Recreativa Sant Roc: és una assocació que fomenta activitats lúdiques i culturals per a la població del terme de Sant Roc.


Activitats associatives de la comarca

1. XVII Trobada de Gegants i Capgrossos

És una de les trobades més nombroses de gegants i capgrossos del Pla d'Urgell. S'organitzen cercaviles per Bellvís, municipi on té lloc la trobada durant el mes de juliol. Aquest 2016 es celebrarà la divuitena edició.


2. Fira de Sant Josep a Mollerussa:

És la Fira Catalana de la Maquinària Agrícola del Saló de l'Automòbil. El 2016 se celebrarà la 144a edició durant el mes de març. L'entrada és gratuïta i l'oferta del que s'exposa és: maquinària agrícola i ramadera, adobs, farratges, llavors, agroalimentària, complements per l'agricultura i la ramaderia i entitats. Durant les mateixes dates se celebra el Mercat de Sant Josep.


3. Firacamp – Festa de la Floració:

És la fira de promoció i venda de productes de proximitat dels municipis de la comarca del Pla d'Urgell. També es fan unes jornades tècniques sobre floració i tot coincideix el dia 12 d'abril. Enguany se celebrarà la 3a edició i tindrà lloc a Miralcamp.


4. Fira Cominart

Vilanova de Bellpuig es vesteix d'associacionisme per acollir entre 75 i 90 expositors de comerciants, industrials i artesans del municipi per donar-se a conèixer al voltant de la comarca. A més de l'exposició de productes també hi ha activitats de carrer trobades de gegant i grallers i actuacions sardanistes.


5. Saló del Llibre infantil i juvenil de Mollerussa

Durant l'abril tenen lloc diferents activitats pels més menuts al voltant del món de la lectura i la literatura: rondalles, ''llegim en veu alta'', esmorzars, taules rodones, visites guiades, espectacles familiars etc. Els infants es perden a la màgia dels contes i ja són 15 anys on més de 4.500 han embellit aquest saló recolzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya.

On trobar oportunitats de voluntariat?

1. Oficina Jove del Pla d'Urgell:

És un dels més de 300 Serveis d’Informació Juvenil (SIJ) que et facilita tota la informació, orientació i derivació a serveis especialitzats en tots àmbits com per exemple el voluntariat juvenil o la mobilitat internacional.


2. Creu Roja el Pla d'Urgell:

Ofereix l'oportunitat de fer un Voluntariat per La Llengua, un programa per practicar català a través de la conversa mitjançant la creació de parelles lingüístiques. Nascut l'any 2003, hi ha una persona voluntària amb coneixements de la llengua que ajuda a una segona persona aprenent que vol adquirir fluïdesa.


3. Consell Comarcal del Pla d'Urgell:

És l'òrgan comarcal encarregat de millorar l'atenció a les persones i els serveis envers els Ajuntaments dels municipis del Pla d'Urgell. Periòdicament impulsa iniciatives de voluntariat com el Gran Recapte dels Aliments, en cooperació amb la Fundació Banc dels Aliments.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou