Lavabos per garantir l’escolarització de les nenes a Malawi

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
‘Més educades, més lliures’ és un projecte per afavorir l’escolarització de les nenes a Malawi.  Font: Petits Músics del Món
‘Més educades, més lliures’ és un projecte per afavorir l’escolarització de les nenes a Malawi. Font: Petits Músics del Món
Degut a l'abandonament escolar per la menstruació, les noies perden una mitjana del 25% d'hores lectives.  Font: Petits Músics del Món
Degut a l'abandonament escolar per la menstruació, les noies perden una mitjana del 25% d'hores lectives. Font: Petits Músics del Món
La contrapart de Petits Músics del Món, Music Crossroads Malawi, ja han iniciat les reunions amb l'escola per fer les obres.  Font: Petits Músics del Món
La contrapart de Petits Músics del Món, Music Crossroads Malawi, ja han iniciat les reunions amb l'escola per fer les obres. Font: Petits Músics del Món

Lavabos per garantir l’escolarització de les nenes a Malawi

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Davant la falta de latrines, moltes noies de l'Àfrica abandonen l’escola durant els períodes menstruals, interrompent així la seva escolarització fins a un 25% de les hores lectives.

Les nenes anant a l’escola és una imatge que, des de l’hemisferi nord, tenim més que normalitzada, però no és una situació habitual en molts altres llocs del món. En diversos països d’Àfrica, les noies abandonen l’escola durant la menstruació per no tenir accés als lavabos per poder canviar-se i netejar-se. Segons un estudi de la UNESCO, s’estima que una de cada deu nenes a l’Àfrica del Sud abandonen l’escola durant el seu període menstrual, perdent un 25% d’hores lectives.

Aquesta és la situació de Malawi, on l’ONG Petits Músics del Món estan portant a terme el projecte ‘Més educades, més lliures’ per afavorir l’escolarització de les nenes i evitar l’abandonament escolar.

“’Més educades, més lliures’ se centra en la construcció de latrines i dutxes a l’escola de primària Mlodza de Lilongwe de Malawi. Es tracta d’una estructura de tres latrines, tres dutxes i quatre piques per rentar-se les mans”, explica la tècnica de cooperació i sensibilització de Petits Músics del Món, Rut Caurín.

La contrapart de Petits Músics del Món, Music Crossroads Malawi, ja ha iniciat les reunions amb el director i professorat de l'escola de primària per posar en marxa les obres, que esperen acabar a l'agost. La proposta, a més, inclou un pla de manteniment perquè l'alumnat pugui seguir gaudint del sanejament construït.

“A la majoria d’escoles hi ha molt poques latrines i els nens fan les seves necessitats al pati. Les noies, durant el seu període, no van a l’escola perquè no es poden netejar i els fa vergonya. Això provoca un gran absentisme”, detalla Caurín. A més, els productes d’higiene menstrual són considerats un producte de luxe pel seu elevat preu, i l'alternativa de les noies és aprendre a fer-se les seves compreses de tela, tot i que no totes hi tenen accés.

L’educació, la base de tot

‘Més educades, més lliures’ va néixer amb l’objectiu de garantir als infants una accessibilitat als serveis sanitaris, sent la proposta principal la d’incorporar i mantenir a les noies a l’escola. Però, la menstruació no és l’únic motiu pel qual les nenes abandonen el centre educatiu. A la secundària hi ha una gran davallada de noies que deixen d’estudiar per treballar, ajudar a casa o per altres causes, com els matrimonis infantils.

Lluitar contra la pobresa, la dependència, els matrimonis forçats, el tràfic de persones, els abusos sexuals, informar sobre malalties de transmissió sexual, higiene i normalitzar el període menstrual són les altres potes que l’associació vol intervenir amb l'educació de les noies.

A través de tallers, ensenyaran als nens i a les nenes la importància d’una bona higiene, tan menstrual com en general. “A banda de la construcció de latrines també durem a terme tallers d’higiene femenina i d’higiene en general. És necessària una educació base per tots els àmbits de la vida dels nens", recalquen des de l'ONG. "Les noies aprendran com es genera la menstruació, com netejar-se, sobre les compreses de tela... I sobre salut en general parlarem de la rentada de mans i del cos”, afegeixen.

La menstruació, un tabú arreu del món

La menstruació segueix sent un tabú en molts països del món. A Malawi, segons UNICEF, les famílies ensenyen a les nenes a no parlar de la menstruació en públic i a no apropar-se als nois quan estan amb el període.

A Ghana i Kenia, així com en altres països africans i asiàtics, hi ha una situació semblant a Malawi; les nenes no van a l’escola durant els seus períodes -perdent una mitjana de tres dies de classes al mes- i acabant, en molts casos, en abandonament escolar.

A Afganistan es prohibeix a les nenes dutxar-se durant la menstruació perquè asseguren que rentar-se la zona genital durant la regla pot causar la infertilitat. Segons un estudi d’UNICEF en conjunt amb el Ministeri d’Educació afgà, el 70% de les nenes segueix aquestes indicacions i no es dutxa durant el període, causant importants problemes de salut reproductiva.

En el cas de la Índia, les dones no poden entrar a la cuina o menjar amb els seus familiars. O al Japó, per exemple, creuen que la regla influeix en la preparació dels aliments i, per això, és més difícil que les dones acabin sent xefs.

Afegeix un comentari nou