Les bosses de plàstic d’un sol ús, a debat en la legislació europea

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les bosses de plàstic d’un sol ús, a debat en la legislació europea

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Tres entitats ambientals exigeixen la prohibició de la seva distribució gratuïta coincidint amb el Dia Sense Bosses i exigeixen una legislació més incisiva.

La distribució de les bosses de plàstic de manera gratuïta s’ha posat a debat amb motiu del Dia Sense Bosses, celebrat el passat 3 de juliol. En aquest sentit, les organitzacions ambientals Fundació Residus i Consum, Amigos de la Tierra i Surfrider Foundation Europe reclamen la prohibició de les bosses d’un sol ús sense cap cost i exigeixen una legislació més incisiva dels Estats membres de la Unió Europea.

Les tres organitzacions ambientals consideren necessari avançar cap a un model més sostenible en el qual els països de la Unió han de transposar la Directiva 2015/720 del Parlament europeu i del Consell aprovada el 29 d’abril del 2015, per incloure mesures que redueixin el consum de les bosses d’un sol ús. Els Estats membres, Espanya inclosa, tenen quatre mesos per fer-ho. A més, destaquen que “alguns països com França i Itàlia ja han pres mesures”.

En l’actualitat, a Europa s’han fet servir més de 100.000 milions de bosses de plàstic en els darrers 10 anys, amb un augment del seu consum del 47%. Segons les conclusions d’Informes Ambientals de bosses a Europa, no existeix un material ideal per a totes les categories d’impacte ambiental però sí que com més reutilitzable és una bossa, menor és el seu impacte. Les bosses de plàstic tenen una vida útil de 12 minuts amb un cost ambiental molt elevat, ja que és un derivat del petroli que es queda a l’entorn durant segles. A més, té efectes sobre la fauna marina i les micro partícules de plàstic tenen un impacte sobre la cadena alimentària.

El passat dia 3 de juliol, la Fundació Residus i Consum va organitzar al Mercat de Lesseps una acció amb els consumidors i les comerciants promovent les alternatives reutilitzables a la bossa de plàstic. A través d’un photocall, i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, es van poder visualitzar els gestos quotidians de consum responsable per reduir les bosses de plàstic. També es van difondre diferents alternatives a la bossa de plàstic com les bosses reutilitzables del mercat, el carretó, el cabàs, embolcalls reutilitzables.

Afegeix un comentari nou