Les Dones Sàvies de San Cosme, heroïnes comunitàries
Comparteix
Les Dones Sàvies de Sant Cosme tenen entre 55 i 85 anys i des de l'any 2009 es reuneixen setmanalment per promoure la vida comunitària del seu barri i intenten deixar un món millor als seus néts.
El barri de Sant Cosme i Sant Damià, al Prat de Llobregat, es va construir als anys seixanta per acollir la població que vivia concentrada en barraques al Somorrostro i a Montjuïc. Per agrupar la gent, el règim franquista va constuir-hi molts habitatges i 2301 albergs provisionals només entre el 1965 i el 1968.
El veïnat estava en una zona de dífcil accés, sense assitència mèdica ni escoles, i les males condicions de vida van impulsar els habitants a crear l'associació de veïns de Sant Cosme i Sant Damià l'any 1972.
La pressió dels veïns i veïnes va ser efectiva, perquè la Generalitat va remodelar el barri i va construir-hi nous equipaments. Però els anys 80 va arribar la droga, que va fer estralls entre els joves i va degradar molt la imatge de la zona. Avui la droga ja no es ven ni es consumeix als carrers d'aquest barri del Prat.
Les Dones Sàvies de Sant Cosme
Els últims temps Sant Cosme i Sant Damià s'han internacionalitzat amb l'arribada de migrants de molts països diferents, però la transformació de Sant Cosme costa d'entendre si no parlem del col·lectiu de les Dones Sàvies, una plataforma ciutadana de dones vinculades a la vida comunitària del barri promoguda per l'Ajuntament del Prat l'any 2009.
La iniciativa va sorgir arran d'una experiència prèvia similar a Gavà, i enguany el grup de dones grans per la lluita per un barri i un món millor sobrepassa la vintenta de membres. Tenen entre 60 i 80 anys, es reuneixen setmanalment al centre cívi i participen a moltes de les activitats socials de la zona.
Passar la pedra als poderosos
Segons una entrevista que van fer a algunes d'elles al mitjà la Directa, els seus referents són les Madres de la Plaza de Mayo i la Madre contra la Droga de Madrid. Una de les seves propeses va ser el vídeo campanya Primera piedra, en què una pedra de l'aragonesa ciutat de Belchite servia de missatge a governants i alts càrrecs institucionals com Martin Schulz, Barack Obama o Angela Merkel.
"Nosaltres mateixes sabem què és ser immigrant, que dur que és deixar casa teva per buscar un futur incert en un altre lloc", va explicar la dona Sàvia María Godoy al mitjà El Periódico en relació amb la crisi dels refugiats. Per això les Dones Sàvies col·laboren de manera activa amb les activitats vincualdes a l'enfortiment de la convivència al barri.
La trajectòria
Les Dones Sàvies lluiten per treure's de sobre l'estigma de barri marginal, però també per aconseguir un futur millor per als seus fills i néts en general.
Avui el barri de San Cosme és actor d'activitats culturals associatives diverses com el festival de música Esperanzah! i el festival Sopas del Mundo, aquest últim a càrrec de Les Dones Sàvies.
El proper Sopas del Mundo se celebrarà el proper 17 de març i un cop més aglutinarà gent d'orígens diversos al voltant d'olles fumejants de sabors ben variats; un any més s'intercanviaran receptes i se'n farà un tast comunitari als carrers de Sant Cosme.
Al marge d'enviar pedres simbòliques als polítics i de posar-se davant d'olles a cuinar, les Dones Sàvies han col·laborat amb els iaioflautes pel dret a una sanitat pública de qualitat i amb menys hores d'espera, i també s'han associat amb entitats com el Banc dels Aliments i amb diverses associacions per a la investigació del càncer i l'Alzheimer.
Com una de les Dones Sàvies explica a la Directa, "hem deixat d’estar davant la televisió per fer obres de teatre i col·laborar amb el festival Esperanzah o la iniciativa Sopes del Món·.
Afegeix un nou comentari