Les entitats socials reclamen que es respectin els drets humans a la tanca de Ceuta

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les entitats socials reclamen que es respectin els drets humans a la tanca de Ceuta

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Càrites, CONFER i Justícia i Pau exigeixen una política de fronteres basada en principis humanitaris.

Les entitats Càrites, CONFER i Justícia i Pau han emès un comunicat on expressen la seva indignació davant els fets ocorreguts el passat dia 1 de gener a la frontera de Ceuta, quan més de 1000 subsaharians i subsaharianes van intentar saltar la tanca i només dos ho van aconseguir. En aquest sentit, les tres organitzacions han reclamat que es respectin els drets humans i exigeixen a l’Estat espanyol una política de fronteres basada en principis humanitaris.

"Considerem que les mesures i actuacions adoptades la frontera únicament aconsegueixen incrementar encara més el patiment, dolor i mort de les persones migrades i dels sol·licitants de protecció internacional", afirmen en el comunicat. Per contrarestar les polítiques actuals, les tres entitats proposen un model de gestió de fronteres basat no només en temes de seguretat, sinó que també prioritzi el respecte a la vida, la integritat personal i el respecte als drets humans.

Des de la Delegació del Govern de l’Estat van destacar que els immigrants van actuar de manera "organitzada i violenta". Altres entitats com Amnistia Internacional també ha denunciat que l’1 de gener es va produir "una de les devolucions sumàries més grans" dels darrers mesos a la frontera sud. Segons l’organització internacional, durant l’any 2016 més de 2000 persones van intentar entrar per Ceuta i Melilla. D’aquesta xifra, centenars van ser retornades per les forces de seguretat.

Per últim, Càrites, CONFER i Justícia i Pau apel·len al dictamen d’ACNUR que en 2015 va advertir que l’esmena a la Llei d’Estrangeria aprovada en el seu dia no avala les devolucions sumàries, a més de recordar una norma que exigeix a Espanya complir en aquest aspecte amb les seves obligacions internacionals amb el respecte als drets humans.

Afegeix un comentari nou