‘Lligams’: una revista per apropar els drets humans, la cooperació i la cura del medi ambient a la canalla

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Acte de presentació de la revista 'Lligams' a La Teulada. Font: XCD
Acte de presentació de la revista 'Lligams' a La Teulada. Font: XCD
Taller infantil d'Enginyeria Sense Fronteres al voltant del joc de l’aigua ‘De riu en riu, per un medi viu’. Font: XCD
Taller infantil d'Enginyeria Sense Fronteres al voltant del joc de l’aigua ‘De riu en riu, per un medi viu’. Font: XCD
'Lligams' és una revista coordinada per la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya (XCD). Font: XCD
'Lligams' és una revista coordinada per la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya (XCD). Font: XCD

‘Lligams’: una revista per apropar els drets humans, la cooperació i la cura del medi ambient a la canalla

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Coordinada per la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya (XCD), aquesta nova publicació anual és el resultat de la feina conjunta de diverses entitats tarragonines.

Els canvis socials són lents per definició, però possibles. Ara bé, no hi ha dubte que si volem construir una societat més conscient i més justa, el camí passa necessàriament per una educació que posi a l’abast de les noves generacions eines per qüestionar i transformar de manera crítica el món en què vivim.

“Una de les inquietuds que tenim com a entitats és que, en els darrers temps, estem veient com a Catalunya s’està perdent molta preocupació i sensibilització de cara a la canalla sobre temes que considerem essencials, com la pau, els drets humans o la interculturalitat”, assegura la Raquel Llop, membre de la Federació de la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya (XCD), un moviment nascut en el marc de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que agrupa ONGD, agents de cooperació i educació pel desenvolupament, centres educatius i altres moviments civils i entitats que treballen per la Justícia Global al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Per posar el seu gra de sorra i ajudar a revertir aquesta situació, des de la Federació XCD i les entitats que la conformen han impulsat un projecte que té com a eix vertebrador la revista ‘Lligams’, una nova publicació anual adreçada a les més petites de la casa que va llançar el seu primer número el desembre del 2023, emmarcat en el Dia dels Drets Humans.

Amb el llançament de la primera edició de ‘Lligams’ s’han recollit els fruits de molts mesos de feina conjunta i un esforç compartit entre moltes persones i entitats, que han treballat braç a braç per fer possible un projecte que proposa un munt de continguts interessants per a la canalla sobre àmbits com els drets humans, la cura del medi ambient o el valor de la cooperació, entre altres.

‘Lligams’ és una iniciativa coordinada per la XCD, que no hauria estat possible sense la feina de les entitats que formen part de la xarxa, que han portat el pes dels continguts de la revista. A més, la cooperativa El Far s’ha encarregat de la maquetació i disseny i ha treballat amb l’estudi creatiu i de disseny La Torreta per crear els elements gràfics; l’il·lustrador Armand ha dibuixat les il·lustracions de la portada i dels contes que inclou la publicació.

Procés creatiu i treball en equip

Tot aquest treball, fruit d’un procés creatiu que s’ha allargat durant mesos, ha cristal·litzat en un primer número que conté articles, contes, reportatges, jocs i activitats perquè les més petites gaudeixin mentre s’apropen a valors com la cooperació, la protecció ambiental o els drets dels infants.

La Raquel Llop, de la XCD, ha coordinat la revista i està molt orgullosa del resultat final del projecte, del qual també n’és una de les principals impulsores. “L’estiu passat, a l’assemblea de la xarxa, vaig proposar a les entitats fer una publicació adreçada a la canalla, i la veritat és que totes s’hi van engrescar de valent”, explica a Xarxanet.

No van haver de partir de zero perquè, des del 2019, la xarxa publica la Revista XCD, una revista quadrimestral que se centra en un tema monogràfic que prèviament s’ha decidit i debatut a l’assemblea de la federació i que es duu a terme des de l’equip tècnic de la XCD. Es tracta d’una publicació enfocada a un públic adult, que ja té uns certs coneixements sobre els temes que s’hi tracten.

Amb tot, el funcionament i l’enfocament de la revista ‘Lligams’ és força diferent, atès que el pes editorial no recau en un equip tècnic, sinó en les mateixes entitats de la xarxa, que són les encarregades de fer els continguts. “Volíem que fos una revista més de les entitats i no tant de l’equip tècnic”, detalla la Raquel Llop, qui destaca el valor i els aprenentatges que totes han adquirit durant el procés creatiu que ha culminat en el primer número de la publicació.

Entre les entitats de la xarxa que han participat en la primera edició de la revista hi ha Kolam, Cooperació Activa del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Eccit, el GEPEC-EdC, Enginyeria Sense Fronteres i l’Associació Atzavara-Arrels, així com el músic reusenc El Toubab.

“Totes volíem dir la nostra i escoltar totes les veus, per tant, hem hagut de ser molt organitzades i flexibles en tot aquest procés, i estem molt contentes de la manera en què tot ha encaixat”, exposa la coordinadora. ‘Lligams’ ha comptat amb un equip de persones del territori, des de les entitats fins a la cooperativa El Far, l’estudi La Torreta o l’il·lustrador Armand.

Una de les decisions més rellevants va ser triar el nom de la revista. Llop explica que “no es tractava de si ens agradava més o menys, sinó que vam votar un munt de criteris que creiem que havia de tenir una revista adreçada a infants, és a dir, que fos un nom curt, que es pogués llegir bé, que es reconegués fàcilment… i finalment ens vam decantar per ‘Lligams’.

Un projecte pensat amb mirada llarga

El contingut final és una revista plena de color, amb una tipologia de continguts i temàtica molt variada que apropa a la canalla temes com els drets dels infants i els drets humans, la protecció del medi ambient, la solidaritat, el reciclatge i la cooperació al desenvolupament, entre altres. I ho fa, com assenyala la Raquel, cuidant molt l’enfocament des del qual s’expliquen: “Es pot parlar d’aquests temes amb la canalla sense infantilitzar-los, com passa sovint, sinó tractant-los al nivell que mereixen, i això és el que hem intentat fer”.

Més concretament, a la primera edició de la revista s’hi pot trobar un article sobre el Dia Mundial de la Infància, un conte ambiental del GEPEC-EdC, un reportatge sobre les escoles rurals del Marroc de la mà d’Eccit, un conte de Kolam ambientat a l’Índia, un seguit de jocs i activitats dissenyades per Enginyeria Sense Fronteres i moltes més sorpreses. “Ha estat relativament senzill perquè bona part de les entitats que hi han participat ja treballem amb infants i tenim el coneixement dels temes que s’hi aborden”, suma Llop.

La revista és l’element central de la iniciativa de la xarxa, però el projecte va més enllà. De fet, al voltant de ‘Lligams’ s’han programat un ampli ventall d’activitats a tot el territori que s’allargaran durant tot l’any i se celebraran a espais com biblioteques, escoles i centres cívics, entre altres, on es podrà aconseguir la versió en paper de la revista. També es pot consultar en línia al web de la Federació XCD. “Volem que sigui un projecte el més obert possible, per això la idea és prioritzar les activitats a les biblioteques públiques de tot el territori”, subratlla la coordinadora.

Lligams es va presentar en societat el 27 de febrer passat a La Teulada, el local de la Xarxa Cooperativa de Tarragona, on Enginyeria Sense Fronteres va fer un taller infantil al voltant del joc de l’aigua ‘De riu en riu, per un medi viu’, inclòs en la revista. S’organitzaran activitats a ciutats com Reus, Cambrils, Tortosa, Salou i Amposta, entre altres.

El projecte s’ha plantejat amb mirada llarga i les seves impulsores ja estan recopilant idees i nous plantejaments d’acord amb els aprenentatges adquirits de cara al número dos de la revista, que està previst per a desembre d’aquest 2024 i que, com avança la Raquel, en principi no inclourà tants contes i contindrà més jocs i activitats, i serà una edició més il·lustrada.

La il·lusió per dur-la a terme serà la mateixa, explica Llop: “Malgrat que encara queda molt, ja estem pensant en la segona edició, i penso que això reflecteix el grau de motivació i implicació de les entitats amb el projecte, que ha estat brutal”. Llarga vida a la revista Lligams!

Afegeix un comentari nou