Llistat de recursos per treballar el Dia Escolar de la No violència i la Pau

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Cartell del DENIP 2018 Font: XTEC
Cartell del DENIP 2018 Font: XTEC

Llistat de recursos per treballar el Dia Escolar de la No violència i la Pau

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Cada 30 de gener des de 1964 se celebra el dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP) per recordar el llegat de Mahatma Gandhi el dia que es commemora l’aniversari de la seva mort.

El Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP) se celebra cada 30 de gener per commemorar l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. Instaurat l'any 1964 per l’educador, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal, el DENIP promou una educació permanent en i per valors com la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

Aquest dia és diferent del Dia Internacional de la Pau, que se celebra cada 21 de setembre des de l'any 2001 a iniciativa de les Nacions Unides.

Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la noviolència i la pau. Aquí podeu trobar un recull d'eines, idees i materials per a la reflexió i activitats a classe:

  • Mapa DENIP: aquesta eina col·laborativa creada per FundiPau en què escoles i instituts que celebren el DENIP poden afegir al mapa el títol de l'activitat que posar un senyal al mapa que han fet, indicant el títol, articles, vídeos, fotos i enllaços a l'activitat. Permet veure ràpidament el nombre d'activitats que s'han fet a Catalunya pel DENIP i crear un arxiu històric per agafar idees consultant què han fet altres centres.
  • Educació per la pau: document del Departament d’Educació amb orientacions i recursos per treballar l’educació per la pau durant tot el curs escolar.
  • Jocs i dinàmiques: banc de recursos de l'Escola de Cultura de Pau on trobar exercicis, dinàmiques i altres recursos sobre l'educació per la pau, l'educació en i per al conflicte i per a la convivència, l'educació intercultural, l'educació per comprendre el món.
  • Mulla't pels drets humans: espai amb quatre propostes didàctiques d’Amnistia Internacional per treballar els drets humans que tenen l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància d'aquests drets, inherents a totes les persones.
  • La pau a través del mitjans audiovisuals: llistat de pel·lícules amb materials per treballar la pau i els drets humans que contenen guies didàctiques i proposta d'activitats adreçada al professorat.
  • Concurs ICIP de Hip Hop per la Pau: concurs que convoca l’Institut Català Internacional per la Pau de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de visibilitzar el compromís i la creativitat dels joves en l'àmbit de la cultura de la pau.

Afegeix un comentari nou