Maite Trepat: “Treballem per aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones”

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Maite Trepat, directora de l'Associació Alba Font: El Punt Avui
Maite Trepat, a la botiga del restaurant de l'associació.

Maite Trepat: “Treballem per aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones”

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La directora de l’Associació Alba explica que la missió de l’entitat és donar resposta a les necessitats del territori en l’àmbit de la discapacitat, salut mental i col·lectius en risc d'exclusió.

L’Associació Alba neix com a entitat per a persones amb discapacitat. Ara s’ha estès a altres col·lectius?

Sí, l’Associació Alba va néixer fa més de 40 anys arran d’un grup de familiars de persones amb discapacitat. Però 43 anys després, la nostra missió es donar resposta a les necessitats socials del territori en l’àmbit de la discapacitat, salut mental, risc d’exclusió... Ens hem adaptat a les necessitats socials del moment. Al llarg de la nostra trajectòria històrica hem incorporat altres recursos dirigits també per a col·lectius en risc d’exclusió.

A on esteu presents?

Estem a l'Urgell, a la Segarra amb el Centre Espígol i al Pallars Jussà amb Alba Jussà. Són zones interiors de Catalunya, difícils, amb poca industrialització.

Quina és la vostra missió?

La nostra metodologia és molt clara: acompanyem les persones a aconseguir els seus somnis i desitjos dins un entorn comunitari. Treballem per aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones en drets bàsics com l’habitatge, l’oci, l’educació, el treball... En definitiva, som una entitat de transformació social del nostre entorn.

De quina manera feu possible aquesta transformació social?

Una àrea molt important és la inserció laboral oberta a tots els col·lectius, per a persones amb discapacitat intel·lectual i sense discapacitat. A través del programa ‘Incorpora’ de La Caixa i altres programes oferim formació per a tots els col·lectius que tenen més dificultats de trobar feina.

També teniu un Centre Especial de Treball propi...

Sí, disposem d’un centre de treball per a persones que no tenen feina. Oferim diferents serveis d’ocupació: tenim una cafeteria, oferim ocupació en jardineria, neteja, bugaderia industrial, manipulats i tenim un obrador de galetes artesanes, El Rosal, que genera una dotzena de llocs de feina. En total oferim ocupació a unes 60 persones amb discapacitat i unes 30 més en risc d’exclusió.

Tinc curiositat per l'obrador de galetes. De què va el tema?

Sí, és un obrador gairebé centenari. Quan el propietari es va jubilar, l’associació Alba va seguir amb el negoci amb la idea de donar ocupació a persones amb discapacitat. Hem continuat la tradició d’elaborar aquestes galetes de manera artesanal i a partir de la mateixa recepta. Des d'aleshores elaborem aquestes galetes una a una amb ingredients naturals i seguint la mateixa fórmula de fa 100 anys.

Quines àrees més toca l’associació?

Destacaria també el serveis d’habitatge. Actualment donem accés al dret a l' habitatge amb tot un ventall de suports a la vida autònoma de les persones perquè puguin accedir a un habitatge digne, des de pisos de lloguer social, fins a pisos amb suport, places de llar-residència o acollides puntuals de respir per les persones i/o famílies, i pensant amb les necessitats de futur.

Quin és el vostre model de lleure?

Tenim una àrea d’oci i lleure, inclusiu que ara mateix ofereix activitats a uns 1500 infants i joves de forma inclusiva. Intentem al màxim que les activitats estiguin obertes. El nostre model de lleure està basat en la inclusió, la comunitat i la participació. Per això, disposem d’un equip que programa activitats obertes a totes les persones dels diferents serveis adaptades per a la gent gran, joves i persones amb més necessitat de suport.

Què més destacaries de la vostra associació?

Els projectes en l’àmbit europeu perquè ens donen una possibilitat molt gran d’oportunitats per a les persones. Fem intercanvis de 15 dies amb altres entitats europees per treballar una temàtica en concret i aprendre a tenir una vida més autònoma. També, els projectes europeus ens empenyen a haver de tenir un cert nivell d’exigència per aprendre dels altres i intercanviar bones pràctiques.

Quina és la clau d’haver crescut, d'haver-vos ampliat i ser un referent dins el vostre entorn després de més de 40 anys d’existència?

La nostra entitat dona molta importància i fa una aposta a la governança democràtica. Volem escoltar totes les veus, totes les persones. Necessitem la implicació de les pròpies persones i famílies i dels equips professionals, dels voluntaris i la implicació de la ciutadania. Escoltem què necessita el territori. La clau de la nostra organització és que totes les persones siguin partícips del projecte.

Afegeix un comentari nou