Àmbit de la notícia
Internacional

Marta Palau: “Encara que no ens puguem abraçar, els voluntariats seguiran sent una experiència transformadora”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Tot i no poder fer voluntariats internacionals de forma presencial, SCI segueix treballant per la justícia global i una transformació social. Font: SCI.
    Tot i no poder fer voluntariats internacionals de forma presencial, SCI segueix treballant per la justícia global i una transformació social. Font: SCI.
  • SCI segeuix treballant de forma telemàtica a través de formacions i xerrades. Font: SCI.
    SCI segeuix treballant de forma telemàtica a través de formacions i xerrades. Font: SCI.
  • També ha realitzat camps de voluntariat online, el primer a finals d'abril. Font: SCI.
    També ha realitzat camps de voluntariat online, el primer a finals d'abril. Font: SCI.

La membre de la junta del Servei Civil Internacional (SCI) explica en quina situació es troben els projectes internacionals i com seran les relacions interpersonals en la seva entitat.

Com està abordant l’entitat aquesta crisi?

El que ha passat des de l’inici de la pandèmia és que una gran part de les activitats de l’SCI no es poden fer perquè són presencials. Això afecta l’activitat principal, els voluntariats internacionals. Però això no ens impedeix lluitar per la justícia global i una transformació social. Per aquest motiu, hem hagut de buscar altres maneres de seguir fent la nostra tasca amb formacions i xerrades online, fins i tot hem realitzat voluntariats de forma telemàtica.

Com són aquests camps de treball en línia?

El primer que s’ha fet digital el va impulsar la nostra branca d’alemanya. És un camp que es va realitzar del 22 al 30 d’abril de forma gratuïta i amb uns requisits semblants a altres camps presencials, com tenir més de 16 anys, parlar anglès i tenir motivació en el tema. A més, al ser telemàtic es demanava una bona connexió a Internet i ser capaç d’utilitzar eines i recursos digitals d’una manera autònoma, a més d'estar disponible per a totes les activitats que es demanaven.

El camp es deia ‘Second live of things’ i girava al voltant de la sostenibilitat i un estil de vida més conscient. L’objectiu era apropar-se a una justícia climàtica i reflexionar sobre com creem des de diferents països un entorn més sostenible. En un voluntariat és molt important el fet de la convivència, i tot i que no és el mateix que presencialment, d’aquesta forma també conviuen a través de les pantalles mentre comparteixen un tema que els interessa a tots.

I les xerrades i les formacions telemàtiques?

Ara mateix tenim formacions i xerrades online que estan tenint una molt bona rebuda entre les nostres voluntàries. Durant aquest mes de maig estem fent un cicle gratuït amb l’Etnogràfica anomenat ‘Feminisme interseccional i eines antiracistes per un activisme descentrat’. Les inscripcions es van acabar molt ràpid i fins i tot vam ampliar les places.

D’altra banda, volem aprofitar els recursos dels quals disposem i estem teixint xarxes amb altres entitats  com el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i Lafede. En l’àmbit internacional ens hem coordinat amb totes les nostres branques i 'partners' a través de reunions telemàtiques per abordar diferents qüestions i seguir treballant.

Veieu possible realitzar voluntariats internacionals aquest estiu?

A dia d’avui, és impossible viatjar. Tots els camps estan suspesos, però la idea és que es reobrin quan les autoritats ho permetin. De moment, l’emplaçament de voluntaris s’iniciarà el 8 de maig i si es pot viatjar ens agradaria començar els camps a partir de juliol.

En tot cas, si no es pot viatjar apostarem per un voluntariat més local. La idea del voluntariat internacional és que gent que ve de diferents països, amb diferents realitats i 'backgrounds' puguin conviure junts i compartir una experiència que sigui transformadora per a ells i l’entorn on el fan, però això també es pot fer amb gent del mateix territori.

En cas de realitzar els camps, com seran les relacions interpersonals? 

Les relacions canviarien d’acord al nou panorama amb les mesures de prevenció respectives per relacionar-nos. Si els voluntariats internacionals poden ser possibles en un futur proper, trobaríem la manera de respectar aquestes mesures de seguretat. Prioritzarem la responsabilitat col·lectiva i la cura de la salut de les persones voluntàries i de les comunitats locals, adaptant-nos a les normes sanitàries de cada país i de cada realitat local.

Potser en el mateix espai han de dormir menys persones, les tasques del voluntariat es fan per franges horàries i amb més material per prevenir contagis i es manté una distància de seguretat entre les persones voluntàries. El que tenim clar és que, encara que no ens puguem abraçar ni donar petons, aquesta experiència seguirà sent transformadora per tots i totes.

En podeu treure alguna conclusió positiva?

Tot i la incertesa del moment i ser una situació no volguda amb greus conseqüències econòmiques i socials, creiem que és una oportunitat per aconseguir el canvi que necessita el nostre planeta i la ciutadania. Esperem que aquest temps ajudi a reflexionar, a ser més conscients de la realitat que ens envolta i que la gent sigui més solidària i abandoni el discurs individual. Esperem que es vegi la importància de la sanitat i de les cures i es prioritzin temes com els drets humans, la sostenibilitat o el feminisme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari