Més de 450 infants sahrauís venen a Catalunya a passar l’estiu

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Imatge d'un dels cartells del programa 'Vacances en Pau'.  Font: Catalunya-Sàhara.
Imatge d'un dels cartells del programa 'Vacances en Pau'. Font: Catalunya-Sàhara.

Més de 450 infants sahrauís venen a Catalunya a passar l’estiu

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Famílies catalanes acullen nens i nenes dins el programa ‘Vacances en pau’ que coordina el Front Polisari i totes les entitats solidàries amb el poble sahrauí.

Més de 450 infants sahrauís ja estan preparats per venir a Catalunya a passar els dos mesos d’estiu, juliol i agost, acollits per famílies de tot Catalunya.

Es tracta del programa ‘Vacances en pau’ que coordina el Ministeri de Joventut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la Delegació del Front Polisari a Catalunya i les Associacions i ONGD solidàries amb el Poble Sahrauí.

La Coordinadora de 'Vacances en pau', Sussana Sanahujes, explica que aquest programa acull infants d’entre 10 i 12 anys procedents de camps de persones refugiades de la província de Tindouf (Algèria).

Segons Sanahujes, aquest projecte té un doble objectiu. Primer de tot, treure els nens i nenes d’aquests camps durant els dos mesos de juliol i agost on, en aquest territori, la calor pot ascendir a més de 50 graus.

El segon objectiu és fer venir els infants per treure’ls, també, de la situació de refugi que viuen durant l’any. “D’aquesta manera poden tenir accés a una alimentació variada i divertir-se. “No passen gana però la seva alimentació al llarg de l’any és molt limitada”, matisa la pròpia coordinadora.

A més a més, el programa té un conveni amb l’Institut Català de la Salut perquè aquests infants es facin revisions mèdiques. “Normalment venen amb problemes de vista per la sorra del desert, problemes d’oïda, falta de vitamines…”, diu Sanahujes.

A banda d’aquest doble objectiu, el programa té una vessant genèrica més humanitària, la de visibilitzar la situació de la població sahrauí que, des de fa més de 44 anys, es troba refugiada a la zona desèrtica del sud-oest d’Algèria perquè el Marroc ocupa el seu territori.

Per això mateix, el programa també vol transmetre a la societat la necessitat de resoldre el conflicte del Sàhara Occidental possibilitant que el poble sahrauí exerceixi el seu dret a l'autodeterminació i la tornada al seu país.

La idea és organitzar accions per millorar la qualitat de vida dels infants i de les seves famílies, allunyar els menors de les condicions climatològiques extremes dels campaments, especialment a l’estiu, fer un complet reconeixement mèdic als menors, complementar les seves mancances nutricionals i crear vincles familiars que perdurin.

Afegeix un comentari nou