Més de la meitat de les persones que identifica la policia a Catalunya són immigrants

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
La majoria d'identificacions es fan a persones immigrants Font: socialcat
SOS Racisme demana mesures contra les identificacions per perfil ètnic.
SOS racisme denuncia identificacions policials per motius racials Font: Sos Racisme
Aquest informe forma part de la campanya 'Pareu de parar-me' de SOS racisme.
Informe sobre identificacions policials per perfil ètnic. Font: SOS Racisme
Les identificacions policials criminalitzen a les persones que són aturades.

Més de la meitat de les persones que identifica la policia a Catalunya són immigrants

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

SOS Racisme denuncia la criminalització d’aquestes actuacions per motius racials.

El 54% de les identificacions policials a Catalunya es fan a persones immigrants. Tenint en compte que la població estrangera al territori català representa un 13%, aquestes dades són molt “crues”.

Aquesta és la valoració que fa la responsable de comunicació de SOS Racisme, Mònica López del darrer estudi ‘Identificacions policials a Catalunya per perfil ètnic’ que l’entitat ha presentat aquest mes de febrer.

“Aquest informe no només vol denunciar que la policia fa malament la seva feina i que discrimina, això ja ho sabem. Volem fer propostes perquè les institucions transformin aquesta realitat”, diu López. L’informe és el resultat de la campanya ‘Pareu de parar-me’ que ha dut a terme l’entitat.

I és que per a cada persona de nacionalitat espanyola identificada, la policia n’atura 7 d’origen estranger. Segons López, els cossos entenen per efectivitat els números de delictes resolts però les institucions haurien de tenir en compte el cost negatiu que suposa cada delicte. És a dir, quantes persones s’han hagut d’identificar i criminalitzar abans de solucionar un cas.

Per això, SOS Racisme denuncia que encara hi ha moltes mancances en la recollida de dades i que les estadístiques estan fetes sense que les identificacions contemplin perspectives de drets ni repercussions socials de les persones identificades.

SOS Racisme vol reunir-se amb els cossos policials perquè prenguin mesures i analitzin d’una altra manera les identificacions. Segons López, primer volem que es reconegui que existeix aquesta discriminació racial, després que s'analitzin les dades i que s'incorpori a les identificacions un formulari que argumenti el per què es para una determinada persona i el nom de cada agent que fa les identificacions.

“D’aquesta manera es tindrà constància de la quantitat de vegades que s’ha fet parar una una persona en concret i quins agents han identificat amb més o menys èxit”, diu López. La mateixa responsable afegeix que, a diferència dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona no els ha facilitat dades cosa que l’entitat ho atribueix a no voler fer pública aquesta informació.

Afegeix un comentari nou